Optužbe i negiranje: Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić u centru ratnih zločina u Bugojnu

21.02.2024. 17:43:00

Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić, dva ključna aktera u ratnim događajima u Bugojnu 1993. godine, pred sudom se suočavaju s optužbama za zločine nad ratnim zarobljenicima. Mlaćo, tada predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bugojno, i Cikotić, komandant Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH, negirali su krivicu pred sudom, tvrdeći da nisu sudjelovali u zločinima koji su se dogodili u tom periodu.

Prema optužnici, Mlaćo se tereti za naredbu koja je rezultirala smrću više od dvadeset zarobljenika hrvatske nacionalnosti, članova Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Ti zarobljenici, po navodima optužnice, brutalno su tjelesno zlostavljani od strane pripadnika Vojne policije, a zatim prebačeni u prostorije "BH Banke", gdje su neki od njih izgubili život. Naređeno je da se oni označeni kao "ekstremni" prevezu u motelske prostorije na Rostovu, gdje su na kraju likvidirani.

S druge strane, Cikotić je optužen zbog propusta u sprječavanju zločina i mučenja nad zarobljenicima, iako je imao informacije koje su ukazivale na pripremu takvih djela od strane svojih podređenih. Sud mu je nedavno izrekao tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja u drugom slučaju.

Iako su obojica negirala krivicu, početak suđenja očekuje se unutar sljedeća dva mjeseca. Ovo suđenje ne samo da će donijeti pravdu za žrtve i njihove obitelji, već će također imati značajan utjecaj na pravnu i moralnu sliku tog perioda bugojanskog konflikta. Pratit ćemo daljnji razvoj ovog slučaja dok pravda teži da bude zadovoljena, prenosi Dugopolje.org

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: HMS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.