Osumnjičenom za atentat na slovačkog premijera Fica prijeti i optužba za terorizam

04.07.2024. 17:40:00

Osumnjičenik za ubojstvo slovačkog premijera Roberta Fitza, koji je prvotno bio optužen za pokušaj ubojstva, sada se suočava i s optužbama za terorizam, objavio je danas državni tužitelj.

Ta se promjena temelji na dokazima do kojih su istražitelji došli tijekom istrage, rekao je tužitelj Maroš Žilinka, ne iznoseći druge detalje.

Slovački dužnosnici isprva su izrazili uvjerenje da je atentat bio politički motiviran napad pojedinca, da bi kasnije objavili da postoji mogućnost umiješanosti “treće strane u korist počinitelja”.

Fico je pušten na liječenje kod kuće, gdje se oporavlja od rana zadobivenih 15. svibnja kada je upucan u trbuh dok je pozdravljao ljude u gradu Handlova. Atentator je uhićen na licu mjesta, a sud mu je odredio pritvor.

Fico, koji se dugo smatrao polarizirajućom političkom figurom u Slovačkoj i šire, vratio se na vlast po četvrti put prošle godine nakon što je njegova ljevičarska stranka Smer-SD pobijedila na parlamentarnim izborima u rujnu. Stranka je u fokus kampanje stavila proruske i antiameričke poruke.

Kritičari Fitza strahuju da bi Slovačka mogla odustati od svoje prozapadne politike i krenuti stopama mađarskog premijera Viktora Orbana. Tisuće su diljem Slovačke prosvjedovale protiv Fitzove politike.

Izvor: n1/Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.