Otvorena birališta u Austriji: Povijesni ishod na pomolu, očekuje se pobjeda krajnje desnice

29.09.2024. 08:48:00

U Austriji su u nedjelju ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore, koji bi mogli donijeti povijesnu pobjedu krajnje desnice. Prema anketama, desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) vodi ispred konzervativaca, iako su šanse da preuzmu mjesto kancelara i sastave vladu i dalje niske.

Nedjeljni izbori za Nationalrat (Nacionalno vijeće), donji dom austrijskog parlamenta, mogli bi postati povijesni jer bi FPÖ mogao prvi put osvojiti najveći broj glasova na saveznoj razini. Iako je Slobodarska stranka već sudjelovala u više vlada, nikada nije zauzela prvo mjesto na nacionalnim izborima.

Prema anketama, FPÖ, na čelu s Herbertom Kicklom, ima podršku od oko 28 posto, dok Austrijska narodna stranka (ÖVP) kancelara Karla Nehammera bilježi podršku od 24 do 26 posto, što je znatan pad u odnosu na izbore 2019., kada su dobili 37 posto glasova. Socijaldemokratska stranka (SPÖ) bilježi oko 20 posto podrške, dok se liberali i Zeleni bore za četvrto mjesto s približno 9 posto glasova. Komunistička stranka Austrije (KPÖ) i lijevo-liberalna stranka Bier također bi mogle prijeći izborni prag od četiri posto.

Herbert Kickl predstavio je svoj program s naglaskom na oštroj anti-imigracijskoj politici, naglašavajući kako u Austriji neće biti političkog azila te da će socijalna pomoć biti rezervirana isključivo za domaće stanovništvo. FPÖ se zalaže za "tvrđavu Austriju" i zatvaranje granica po uzoru na Mađarsku. “U Austriji živi previše stranaca” glavna je predizborna poruka desničara.

Unatoč dominaciji u anketama, mogućnost da Kickl postane kancelar ostaje mala. Konzervativna ÖVP i socijaldemokrati (SPÖ) jasno su poručili kako ne žele koalirati s FPÖ-om u vladi koju bi predvodio Kickl.

Kancelar Karl Nehammer, vođa ÖVP-a, smanjio je razliku u anketama posljednjih tjedana, pozicionirajući stranku u središte političkog spektra, unatoč strogoj retorici o imigraciji. Iako konzervativci očekuju pad podrške, stručnjaci predviđaju da će ÖVP zadržati kancelarsku poziciju, uz dugotrajne pregovore o koalicijskim partnerima.

Prvi rezultati izbora očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta u 17 sati, a projekcije će se temeljiti na glasovima poštom i već zatvorenim glasačkim mjestima.

Izvor: Telegram.hr

Izvor: Telegram.hr/Foto:wien.orf.at

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.