OVAJ REMI JE ZA POVIJEST! Hrvatska i Dalić su riješili jedan stari komplekst i zato - svaka im čast!

02.12.2022. 12:18:00

Sve te priče i pričice oko raspada Belgije demantirane su u ovoj utakmici. Ovo je zasluga Hrvatske
 
  

U izuzetno teškoj utakmici, protiv vrlo kvalitetnog suparnika, Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih rezultata u povijesti nastupa na mundijalima. Hrvatska je osvojila broncu i srebro, ali na tri SP-a ispala je u grupi zato jer je treću utakmicu podbacila. Ovo je bio definitivno najteži izazov tih trećih utakmica jer nakon Ekvadora (2002.), Australije (2006.) i Meksika (2014.) trebalo je zaustaviti momčad koja je godinama bila prva na FIFA ljestvici. Zasluga je Hrvatske i Zlatka Dalića da su i taj kompleks (odlučna treća utakmica, ispadanje iz grupe) riješili, te svaka im čast na tome...

Utakmica je bila u očekivanim parametrima, taktičkim i tehničkim. Sve te priče i pričice o raspadu Belgije raspale su se na terenu. Ne samo da je Belgija djelovala fokusirano i kompaktno, nego je u određenim fazama igre bile super opasna po gol Hrvatske. Utoliko je značaj igre Vatrenih veći jer su u globalu ovu utakmicu odigrali kao bolja momčad, kojoj je nedostajala efikasnija završnica i gol "za mir".

U finišu utakmice, logično, Belgija je napala svim snagama jer im je imperativ bila pobjeda. Naši su se pod teretom odgovornosti i posljedične bojazni da ne prime gol spustili u nisku obranu, te smo tako živjeli 10-15 minuta teške muke do posljednjeg sučevog zvižduka.

Dalićeva je ideja igre bila ista kao i protiv Kanade. U postavi 4-3-3 kontrolirati loptu, diktirati ritam igre i suparniku dati što manje mogućnosti da se razmaše. Roberto Martinez je pomiješao karte. Ostavio je Edena Hazarda na klupi, kao i Romela Lukakua, očito ih želeći čuvati za završnicu. Umjesto 3-4-3, izbornik Belgije je optirao za 4-2-3-1, očito vodeći računa da u sredini terena odgovori na kvalitativnu superiornost Hrvatske. Naši su u prvih deset minuta furiozno krenuli i stvorili su nekoliko izglednih prilika, ali bez željenog pogotka. Ubrzo su odgovorili Belgijanci preko Carasca i Mertensa, čime se dalo do znanja da će ovo biti otvorena utakmica, va banque. Moglo je biti sve drugačije da je u 15. minuti Modrić došao u priliku da puca već spremni kazneni udarac. VAR je "ukinuo" jedanaesterac zbog Lovrenovog "milimetarskog" zaleđa.

Prvi dio poluvremena protekao je tako u taktičkom nadmudrivanja, a Hrvatska je odavala dojam da drži sve pod kontrolom, te izgleda bolje nego Belgija. Sve se promijenilo u nastavku ulaskom Lukakua. Belgija je s njime sasvim druge dimenzije i strukture igre. Martinez se vratio igri s tri braniča (3-5-2) i Lukakuu bliže kao drugu špicu gurnuo De Bruynea.

Hrvatska je djelovala u 4-1-4-1 i unutar razdoblja od 50. do 54. minute stvorila je tri vrlo ozbiljne situacije za poentiranje. No, na šutove Kovačića, Brozovića i Modrića odlično je reagirao gorostasni Courtois. Uzvratili su odmah Belgijanci i u 60. minuti Lukaku je umalo zaledio Hrvatsku. Njegov šut na praktično prazan gol završio je na stativi, lopta se odbila u polje i naši su očistili opasnost.

U 64. minuti Dalić je reagirao, ubacio je Petkovića umjesto Livaje, te Pašalića umjesto Kramarića. Pogotovo s Petkovićem hrvagska je momčad zaigrala bolje i lakše kontrolira igru. Petković se pozicionirao između stopera Belgije te ih odvlačio, razigravao kao mantinela, otvarao i na bok, te je jednostavno poremetio mirnoću belgijske posljednje linije. Hrvatska je imala nekoliko ozbiljnih napada, ali izostala je konkretna realizacija.

Martinez je onda ubacio svježe snage i pogotovo je probleme Hrvatskoj stvarao brzi ljevokrilni napadač Doku. Nekoliko mat-pozicija imali su tako Belgijanci, ali je Lukaku imao peh da ih ne iskoristi, među inima i briljantnom reakcijom Gvardiola. On je spasio remi Hrvatske i bio predvodnik momčadi u osvajanju boda koji vrijedi više od pobjede.

Hrvatska je time izborila prolaz i potvrdila karakter borbene vrhunske momčadi.

VATRENO SRCE

Naši igrači pružili su sve od sebe, borili su se do posljednjeg atoma snage, imali su odlične trenutke, imali su i krizne faze, ali su dali srce da ostvare prolaz. Lopta ih je nagradila. Zasluženo!

ZRELOST MOMČADI

Belgija je sjajna momčad i vidjelo se pogotovo ulaskom Lukakua koliko su opasni. Hrvatska je znala da će biti super teško i zrelo je prevladavala krizne trenutke kada je Belgija stisnula.

MASTERCLASS GVARDIOL

Kakav igrač, kakva zrelost i produktivnost s 20 godina! Ako je Modrić masterclass veznog reda, onda je Joško Gvardiol već spreman za status masterclassa među obrambenim igračima. Spasio je prolaz na Lukakuu.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Robert Matteoni

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.