Ovih četvero HDZ-ovaca mjesečno zarađuje preko 16.000 eura: Vode tvrtku u kojoj kronično nedostaje radnika

15.07.2023. 15:37:00

 To neće riješiti problem s manjkom radnika u operativi, već će ponovno profitirati menadžeri i oni na vodećim pozicijama, tim se riječima među zaposlenicima u Hrvatskoj pošti komentira nedavna objava o povećanju plaća za sve radnike od 25 posto, što je vijest koja je nedavno preplavila sve medije u zemlji. Nije tajna da Hrvatskoj pošti već dulje vrijeme nedostaje upravo poštara, zbog čega se u pojedinim posebice manjim sredinama dovodi u pitanje funkcionalnost cijelog sustava, i zbog čega se Pošta nerijetko nalazi na meti kritika građana, no iz HP-e s druge strane tvrde kako je i prošle godine za 8.000 radnika na operativnim poslovima plaća povećana za 20 posto, a da je novo povećanje odgovor na izazove tržišta rada s kojima se susreću svi poslodavci, kako globalno tako i lokalno.

Što povećanje plaće znači u praksi?

Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je neto plaća u Hrvatskoj pošti prošle godine u prosjeku iznosila oko 926 eura, a sa povećanjem plaća za sve radnike plaća bi im prosjeku, ako se radi o neto povećanju trebala iznositi oko 1.160 eura, no ako se povećanje od 25 posto odnosi na bruto iznos, što naši sugovornici iz Pošte i potvrđuju tada bi prosječna plaća trebala iznositi oko 1.050 eura što je prema riječima naših sugovornika nedovoljno za zadržavanje postojeće radne snage, ali i za privlačenje novih radnika, posebice kada je riječ o samim poštarima koji rade iznimno kompleksan, naporan i veoma odgovoran posao.


U Pošti inače radi oko 8.700 ljudi, a premda taj broj zvuči poprilično veliko u operativi radne snage ipak nedostaje, a nezadovoljnici tvrde da sa šefom Uprave Ivanom Čulom broj zaposlenika raste uglavnom na menadžerskim pozicijama na kojima se zbrinjavaju podobni kadrovi, što je česta praksa u brojnim drugim državnim tvrtkama. Osim što su podigli plaće svojim zaposlenicima u Pošti su od početka srpnja podigli cijene niza usluga, no kažu da su unatoč tome među najpovoljnijima u EU. 

Prema novom cjeniku, slanje običnog pisma unutar Hrvatske stoji 0.58 eura, što je 23 posto više nego dosad. Cijena prioritetnog pisma od 50 grama sada umjesto 0,86 eura stoji jedan euro, a slanje preporučene pošiljke skuplje je za 29 posto pa iznosi 2.10 eura. Slanje običnog pisma izvan Hrvatske od početka srpnja poskupilo je sa 1,14 eura na 1,70 eura, a cijena prioritetnih pisama do 50 grama izvan Hrvatske umjesto 1,86 eura stoji 2,20 eura. Slanje paketa do jednog kilograma putem usluge Paket24 po novome stoji 5.60 eura, što je poskupljenje od otprilike 8 posto.

Hrvatskoj nedostaje poštara

Nedavno se saznalo kako u Hrvatskoj nedostaje 134 poštara, kojima se nudila početna plaća u iznosu od 700 eura, ni sadašnji porast plaće neće privući početnike smatraju naši sugovornici koji kažu da je posao poštara iz godine u godinu sve složeniji pa da zato u mnogim dijelovima države poštara na terenu niti nema zbog čega niz sela i manjih gradova u državi danima niti ne dobiva svoju poštu. Zbog sve složenijih uvjeta rada, i skromnih primanja Poštu je samo prošle godine napustilo oko 200 radnika, ali je zato na vodećoj poziciji u Upravi stanje i više nego stabilno.

Prvi čovjek Pošte Čulo HDZ-ov je kadar blizak predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, a prema podacima iz posljednje Čuline imovinske kartice njegova mjesečna primanja iznose 4.570 eura. Supruga je zaposlena u Hrvatskoj poštanskoj banci gdje zarađuje 977 eura mjesečno. Čulo u Zagrebu posjeduje stan od 106 m2 kojeg je procijenio na 267.768 eura, uz stan ide i garaža vrijedna 30.924 eura od 28 m2. U Žaboriću posjeduje stan od 60 m2 procijenjen na 160.000 eura, a tu je i još jedan stan od 56 m2 u Zagrebu koji se procjenjuje na 120.000 eura.

Kao član Uprave Hrvatske pošte HDZ-ovac Hrvoje Parlov mjesečno zarađuje 3.874 eura, supruga je zaposlena u Ministarstvu unutarnjih poslova gdje zarađuje nešto više od tisuću eura. Parlov u Zagrebu posjeduje stan od 102 m2 308.580 eura. U svoju imovinsku karticu upisao je i dvije slike ukupne vrijednosti od 12.618 eura.

Članica Uprave Ivana Mrkonjić također HDZ-ovka mjesečno zarađuje 4.003 eura, a iako nema ni pokretnina, ni značajnijih nekretnina posjeduje ušteđevinu od 54.816 eura. Siniša Šukunda iz HDZ-a još je jedan član Uprave Hrvatske pošte s plaćom od 3.974 eura. Supruga zaposlena u Gradu Zagrebu zarađuje nešto više od 900 eura, a u Zagrebu posjeduju kuću s okućnicom od 1841 m2 vrijednu 298.629 eura. Inače ukupna plaća vodećih ljudi u HP-u iznosi 16.421 euro.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: HP logo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.