OVO JE JAGINA ČIZMA: Nesretnu staricu vezali su špagom za auto i vukli je dok nije umrla. Razgovarali smo s njezinim sinom o pokolju u Čanku

10.12.2019. 08:55:00

Pobunjeni Srbi iz Kozjana, Bunića i Ljubova, potpomognuti s JNA, 10. prosinca počinili su pokolj nad hrvatskim stanovništvom u selu Čanak u Lici.
Selo je branila postrojba jačine samostalnog voda u sastavu 118. brigade, na čijem je čelu bio zapovjednik Ivan Grbac, a pripadnici voda surađivali su i sa zapovjedništvom 133. brigade u Otočcu.

Međutim, nedovoljno snažna obrana imala je previše nedostataka te je selo okupirano, a zatim i spaljeno. Hrvatska vojska koja je nakon nekoliko dana ušla u selo, zatekla je stravično poprište. Nekoliko mještana je zaklano ili ubijeno metkom u zatiljak, a najgore je prošla nesretna Jaga Šnjarić koju su najprije tukli i mučili da im preda novac i zlato. Kad nisu dobili što su tražili, nesretnoj Jagi špagom su zavezali noge za auto i vukli je po selu dok nije umrla… Sve žrtve bile su starije od 60 godina.

‘Pronašli su je zakopanu u vrtu’

Dragan Šnjarić, sin pokojne Jage, rekao nam je:

“Moju majku su pronašli zakopanu u vrtu s još nekim žrtvama iz Rijeke, pa je pokopana u Crikvenici. Tražio sam da se njezino tijelo premjesti ovdje u selo jer sam ja sada ovdje…”, s teškoćom izgovara sin ubijene Jage.

“Bio sam u ratu, prošao sam tešku upalu pluća, doživio taj šok s majkom, tako da… Zasigurno nisam iz svega izašao potpuno zdrav, no žao mi je samo moje majke koja je prošla takvo mučenje. To me najviše boli”, rekao nam je Dragan, sin žrtve Domovinskog rata i hrvatski branitelj.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenahot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.