DRAGOVOLJNO VOJNO OSPOSOBLJAVANJE Ovo su hrvati koji su se javili na obuku! Pogledajte kroz što prolaze…

18.03.2022. 09:34:00

Na vojnom vježbalištu “Glavica” u periodu od 14. do 22. ožujka 2022. provodi se taktičko uvježbavanje i ocjenjivanje pojedinca u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima. Ovo uvježbavanje i ocjenjivanje ujedno je i kruna obuke Dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Osmotjedna obuka ročnika podijeljena je u tri obučna razdoblja – razdoblje prilagodbe, glavno obučno razdoblje i razdoblje završnog ocjenjivanja.

Foto: OSRH/J. Dedaković

Glavni dio obuke

Trenutno je u tijeku glavno obučno razdoblje u trajanju od pet tjedana. Kroz ovo razdoblje ročnici savladavaju pet programskih područja – rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita i reakcije na bojištu.

Foto: OSRH/J. Dedaković

Na vojnome vježbalištu “Glavica” ročnici, između ostalog, savladavaju pojedinačne zadaće koje uključuju kretanje na bojištu, priprema za borbu, maskiranje, reakcije na izravnu i neizravnu paljbu, reakcije na bojne otrove, reakcije na mine, prelazak opasnog područja, izradu osobnog zaklona te izvlačenje ranjenika.

Foto: OSRH/J. Dedaković

Natjecanje za najboljeg ročnika

Prvi dočasnik Bojne za temeljnu obuku časnički namjesnik Predrag Samaržija, objasnio je kako su ključni događaji Dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvat ročnika, prisega ročnika, pripremno gađanje, taktičko uvježbavanje pojedinca u realnim vremenskim i zemljišnim uvjetima, natjecanje za najboljeg ročnika te otpust.

Foto: OSRH/J. Dedaković

“Sustavnim praćenjem ročnika odabiru se najbolji ročnici koji će se natjecati 29. ožujka 2022. na natjecanju za najboljeg ročnika. Također, na Dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ročnici pokazuju izrazitu motiviranost i zalaganje, te je vidljiv veliki napredak u njihovim znanjima i vještinama”, zaključuje časnički namjesnik Samaržija.

Foto: OSRH/J. Dedaković

Izvor: dnevno.hr/Foto:OSRH/J. Dedaković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.