Penava prozvao Pupovca: 'Zločest je i provokativan. Omalovažava žrtvu Vukovara' (VIDEO)

13.11.2023. 16:03:00

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u ponedjeljak kako je "prašina" koja se digla oko ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pokazatelj da vrijednosti Domovinskog rata nekima u Hrvatskoj i dalje smetaju. 

"Kad se prašina slegla, više nije sporan ni HOS ni ništa drugo, gola je činjenica da nažalost u Hrvatskoj nekima smetaju vrijednosti Domovinskog rata i Hrvatske obrambene snage te se stvara netrpeljivost i pritisak na ljude koji su branili ovu zemlju", rekao je Ivan Penava dodajući kako će se obilježavanje Dana sjećanja održati kako je i zamišljeno. 

Na konferenciji za novinare kazao je i kako će na pročelju gradske uprave biti izvješen sporni plakat obilježavanja Dana sjećanja, a uz njega biti će izvješen i plakat s amblemima svih postrojbi koje su sudjelovale 1991. u obrani Vukovara, ZNG-a, 1 i 3. Gardijske brigade, HOS-a, 204. vukovarske brigade i MUP-a. 

"Vukovar neće i ne može zaboraviti doprinos bilo kojeg civila i branitelja i zato je ova Kolona posvećena onima koji su ovih godina pod najvećim pritiskom jer su branili domovinu. Kolonu će u tom smislu predvoditi branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih i nestalih, a njih će predvoditi pripadnici obrambenih snaga koji su branili Vukovar", kazao je.

Pupovčev dolazak 17. studenoga zločest i provokativan

Dolazak SDSS-ovog Milorada Pupovca 17. studenoga u Vukovar kako bi odao počast žrtvama, Penava je nazvao zločestim.

"Taj čin je zločest, provokativan, usmjeren protiv onoga zbog čega se mi okupljamo", ustvrdio je rekavši kako su u Koloni sjećanja dobrodošli svi, pa "i politički predstavnici SDSS-a".

"Ali, koliki apsurd je to kad ti isti ljudi dođu dan ranije s namjerama i bacaju vijenac srpskim žrtavama. Imamo malicioznu strukturu i ljude koji omalovažavaju žrtvu Vukovara s tim činom gdje odjednom ne postoje dobri i loši dečki, agresori i branitelji, nego se samo taj dan u Vukovaru i Domovinskom ratu drugačije dijele žrtve, odjednom ne postoji zlostavljač i pravednik. Jasno je da je riječ o političkoj provokaciji u elementima Vlade", ustvrdio je. Da je, kaže, imalo dostojanstva u Vladi, to bi se zaustavilo. 

Toga nažalost nema. Hoćemo li se mi samoorganizirati opet, hoće li to napraviti netko treći ili ćemo imati cirkus kao dosad, novu sol na vukovarsku ranu, reći će vrijeme, ali vidimo kuda smjera i Milorad Pupovac i Andrej Plenković kad to dozvoljava, poručio je Penava.

Na pitanje je li se Vijeće za pijetet pokušalo nametnuti kao organizator vukovarske Kolone sjećanja, rekao je kako ne želi izravno odgovoriti na to pitanje zbog smirivanja tenzija ali kako misli da je do sada bio jasan po tom pitanju.

"Da, to su pokušaji od početka bili. Šutjeli smo koliko smo mogli. Nismo slučajno tiskali monografiju, da imamo dokaze iza sebe", rekao je Penava misleći na monografiju koja je nedavno izdana o svim dosadašnjim kolonama sjećanja.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: aks/h/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.