PENAVU NIJE USPIO PREVARITI, ON MU NIŠTA NE VJERUJE! ‘Novi crnogorski predsjednik ima podršku notornog Šešelja i četnika, jedna izjava otkriva kreiranje ‘srpskog sveta’

06.04.2023. 17:56:00

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu rezultata predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, prenosi 7dnevno.

”Tema konferencije su netom održani izbori u Crnoj Gori i novoizabrani predsjednik, gospodin Jakov Milatović, kojem ovom prigodom čestitam na izboru i nadam se da će se držati europskog puta i puta euroatlantskih integracija. Međutim, moram ukazati na činjenice koje se nalaze u podlozi tog umivenog lica i tog mladog čovjeka školovanog od strane inozemnih centara moći te ukazati na ono što je Domovinski pokret govorio Vladi Republike Hrvatske prije otprilike godinu i pol kroz istupe našeg kolege, gospodina Ante Prkačina”, kazao je na početku Penava.

Penava je podsjetio kako su ukazivali na loše procese koji nam se događaju u neposrednom susjedstvu, u ovom slučaju u Crnoj Gori, kao i na to da u svim ovim procesima u Crnoj Gori, uz strane centre moći, veliku ulogu ima Srpska pravoslavna crkva. Da je Vlada Republike Hrvatske bila spremna uhvatiti se u koštac s tim problemom, istaknuo je Penava, i da su bili u stanju raščistiti tu dilemu o autokefalnosti i načinima prijave, odnosno nelegalnosti djelovanja SPC-a na području Hrvatske, u značajnoj mjeri bi ova grana priče u Crnoj Gori bila oslabljena.

”Nažalost, nisu nas poslušali. Danas imamo ono što imamo u Crnoj Gori. A hrvatskom narodu, svim hrvatskim građanima i medijima moram kroz nekoliko primjera pokazati što se zapravo događa ispod ovih umivenih događaja, scena i lica. Najrecentniji primjer je proslava, kako su mediji i sami svjedočili i pitali netom izabranog predsjednika Crne Gore, o pjesmama, o uzvicima ‘Ovo je Srbija’, o tri prsta u zraku i srpskim zastavama. Naravno, cijelo vrijeme je imao podršku i SPC-a, četničkog pokreta i notornog Vojislava Šešelja”, poručio je.

Penava je naglasio kako Milatovićevo objašnjenje već u startu baca određenu sjenu na njegov naoko idealan život te kako je njegovo objašnjenje tih događaja i odgovor novinarima iz hrvatskih medija da svatko u tim događajima vidi ono što želi vidjeti, a da je on vidio jednu suverenu pobjedu i da je sve zapravo tu čisto kao suza: ”To nam govori i aludira na neke situacije kojih smo mi u Hrvatskoj nagledali, a to je da se, kad se događa četnički dernek i protežira velikosrpska hegemonija, na to odmahuje rukom sa stavom ‘Pa to nije ništa bitno, to su tamo nekakva događanja koja ne trebaju dobivati pozornost”.

”Otprilike već vidimo pripremu te situacije i ništa dobro što se sprema Hrvatskoj. Drugi primjer je životopis gospodina Milatovića, iz kojeg vidite da je educiran vani, da pripada financijskom lobiju, od MMF-a do inozemnih centara moći stranih službi. I vidite po tome svemu da je on projekt koji će biti u službi tih istih centara moći, jednako kao što je to gospodin Vučić u Srbiji, a koji je upravo dobio nalog i svo ovo vrijeme zapravo provodi agendu o Kosovu, samo još ne zna kako da to objasni svojim građanima, ali jednako tako i u slučaju predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koji je također briselski činovnik u službi upravo tih stranih centara moći”, istaknuo je Penava.

Da je to tako i doista Penava je podsjetio na događaj koji se odvio 15. veljače 2019. godine u glavnom gradu Crne Gore, u režiji gospodina Nikole Selakovića, specijalnog izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na otvaranju ‘Srpske kuće’ u Podgorici.

Gospodin usred Podgorice daje sljedeću izjavu: ‘Ova kuća nije gost u svojoj zemlji’. Kroz ovaj korak posebice, ali i kroz ovu pobjedu, jasan je narativ nastanka i kreiranja ‘srpskog sveta’. Tko to ne vidi, taj je politički slijepac. Nažalost, Hrvatska ima Vladu koja je na tragu istog zadatka na kojem je i Aleksandar Vučić, na kojem je sada i Jakov Milatović – na tragu istog tog zadatka je, nažalost, i Andrej Plenković. Za one koji ne razumiju, nije odricanje od Kosova želja Aleksandra Vučića, i nije odabir premijerke Brnabić odabir gospodina Vučića, to je nalog centara moći stranih službi”, ističe Ivan Penava.

Pojasnio je kako nije želja Andreja Plenkovića da koalira sa SDSS-om, jednako kao što je to svojedobno radio Ivo Sanader, nego je to nalog stranih centara moći: ”Zašto ovo govorim? Zato što je hrvatska povijest kroz Domovinski rat trebala i morala sve hrvatske građane poučiti jednoj osnovnoj lekciji, a to je da se u svakom trenutku prvenstveno moramo oslanjati na sebe i svoje snage, na svoj narod, svoje građane, svoju državu, i da je jedini pravi odgovor koji jamči samostalnost, slobodu i sigurnost svim građanima Republike Hrvatske jaka hrvatska država, njezine jake institucije i snažno gospodarstvo”.

”Sve ono što, nažalost, vidimo da se razgrađuje kroz godine i desetljeća. Imamo sve suprotno od toga, imamo zatvaranje industrijskih pogona, imamo raseljavanje našeg stanovništva, imamo slabljenje svih kapaciteta kojima Hrvatska raspolaže. I taj proces je nužno osvijestiti. Ovaj još jedan iskorak koji se dogodio u Crnoj Gori je samo pokazatelj da ne idemo dobro. Samo osvijestite što se događa s Dubrovnikom, s južnom Dalmacijom u slučaju gdje se povezuju Crna Gora i Republika Srpska. Jedino jamstvo, a to nas je naučio Domovinski rat, je naša snažna država”, rekao je Penava.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/7dnevno/N.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.