Pitali smo Skeju zašto je u Vukovaru a ne u Škabrnji: ‘Došao sam dočekati Pupovca’

18.11.2023. 10:26:00

Poznato je kako je IX. bojna HOS-a “Rafael vitez Boban” vodila borbe za oslobađanje Škabrnje, pa je stoga bilo za očekivati da će se i ove obljetnice pojaviti u tome mjestu kako odali počast tamošnjim žrtvama stravičnog pokolja koji se dogodio 18. studenog 1991., istoga dana kada se dogodilo i strahovito krvoproliće u Vukovaru.

Bilo je, stoga, pravo iznenađenje kada smo nazvali bivšeg zapovjednika IX. bojne HOS-a, Marka Skeju koji nam je otkrio kako je on već u Vukovaru:

Skejo: “Došao sam u Vukovar da dočekam Pupovca”

“Ove smo se godine odlučili podijeliti, pola nas je u Vukovaru, a pola ide u Škabrnju.”

Na pitanje, kako to da je ove godine i to dan prije došao u Vukovar, Skejo spremno odgovara:

“Čekali smo Pupovca! Ove godine sam odlučio doći u Vukovar kako bih dao podršku Ćipi i Markušu u njihovoj odluci da ‘živim lancom’ spriječe SDSS u bacanju cijenaca u Dunav. No, prvenstveno sam došao kako bi sudjelovanjem u Koloni sjećanja odao počast žrtvama Vukovara.”

Skejo dodaje kako s njim nisu došli samo bivši pripadnici HOS-a: 

U međuvremenu, SDSS odustao od bacanja vijenaca

“Došlo je jako puno Dalmatinaca koji su prepoznali Ćipinu inicijativu. Ne možemo dopustit da nam se nakon svega Srbi rugaju bacanjem vijenaca…”

No, u međuvremenu je došlo do preokreta. Naime, predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i drugih srpskih organizacija danas su izjavili kako zbog pritisaka ipak neće posjetiti Vukovar, a niti Škabrnju. 

“Htjeli smo biti na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti, na Ovčari gdje su pobijeni iz vukovarske bolnice. Trebali smo i sutra biti u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, danas vidimo da ne možemo i ne trebamo. Ne zato što su nam osjećaji drugačiji li smo se uplašili prijetnji, prijetnje i uvrede slušamo i inače. Pozivamo Srbe i Srpkinje da u svojim srcima zapale svijeće u spomen na sugrađane, Hrvate i Hrvatice, koji su ubijeni i nestali u ovim krajevima”, rekla je Anja Šimpraga na današnjoj konferenciji za medije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: snimka zaslona/RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.