Plenković: Mene ne zanima čime se bave Uskok i policija, neka Milanović objasni zašto je nervozan

22.09.2020. 14:12:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u utorak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića zbog “slučaja Janaf”, rekavši da su znali za sumnje u korumpiranost Dragana Kovačevića, a ipak je potom ponovno izabran za čelnu osobu te tvrtke.

– Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje, rekao je Milanović novinarima.

Plenković je odgovorio Milanoviću rekavši da je znakovita rečenica “Ja sam bio premijer pa sve znam”.

“Jako je znakovita rečenica “Ja sam bio premijer pa sve znam”. To je za javnost kapitalna informacija, tko je na čelu Vlade. Politika mene i HDZ-a je da ne želim znati čime se bavi USKOK i policija. To je borba protiv koruopcije. Niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je krucijalno da javnost zna kako se tko ponaša kao predsjednik Vlade”, rekao je premijer Plenković, dodavši da on nije znao da je Kovačević pod istragom, jer da jest, sigurno ne bi bio imenovan predsjednikom uprave Janafa, a ne bi niti Dražen Barišić bio na HDZ-ovoj listi na izborima da su znali da se nešto događa.

“Ovaj trenutak je velika razdjelnica, meni se čini da je on egzaltiran, to su vrlo nervozne reakcije”, rekao je Plenković.

S ministrom unutarnjih poslova, Davorom Božinovićem, o istragama nije razgovarao. “Ja sam uvjeren da Božinović to nije znao, ja o tome s njim nisam nikad razgovarao. Policija radi svoj posao”, rekao je Plenković.

“Ako postoje istrage i ako su one u toj fazi tajne, ja za njih ne želim znati. Ti procesi očito idu u jako uskom krugu ljudi. Da idu ovako, preko mikrofona, ne bi trajali niti sekude. Svaka istraga je bitna, svatko tko je osumnjičen, treba ići kroz to onako kako je po zakonu”, dodao je.

Komentirajući dalje izjavu predsjednika Milanovića, Plenković je rekao da mu nije jasno kako je on točno znao gdje su ministri u njegovoj vladi.

“Ja ne pratim svoje članove Vlade. Nemam pojma gdje se tko od njih šeće, gdje ide ručati, s kime se druži. Mene to ne zanima. Njega treba pitati zašto je on tako nervozan. Je li on išao u taj klub ako ga to toliko zanima?”, upitao je Plenković, dodavši da njemu niti jedan ministar nije dolazio s istragama u kojima mu iznose detalje te poručio novinarima da upitaju predsjednika kako je on za vrijeme predsjedanja Vladom znao takve stvari.

Dodao je da bi se, da je on izgovorio ono što je rekao predsjednik Milanović, u javnosti potpuno drugačije percipiralo.

“Da sam ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade ovo izgovorio što je on sada izgovorio, sad bismo imali rafalne udare medija, komentatora, svih živih kako se to netko odnosi prema sudstvu, DORH-u, policiji. Rafalne. Imali biste baražnu vatru prema meni. Ovdje to ne čujem. Ne zazivam to, nego samo kažem da ne čujem”, rekao je Plenković.

Što se tiče tvrdnje predsjednika Milanovića da je istraga moguće išla prema krupnijim ličnostima, Plenković je rekao da je to triler za koji ne zna tko bi mu se mogao domisliti. “Uozbiljimo se. Ključna je razlika pogleda na funkcioniranje suda, DORH-a i policije. Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o korupciji, borba protiv korupcije znači da tijela koja se time bave treba pustiti da samostalno, nepristrano i neovisno rade svoj posao i provode mjere za koje one smatraju da su dobre”, rekao je Plenković.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.