PLENKOVIĆ OBJAVIO: ŠTETA OD POTRESA IZNOSI KAO 22 PELJEŠKA MOSTA! Evo koliko možemo dobiti od EU…

10.06.2020. 17:39:00

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu na početku sjednice Vlade kako je, prema procjeni Svjetske banke, vrijednost ukupne štete potresa u Zagrebu i dvije županije oko 86 milijardi kuna.

– Oštećeno je 25.000 zgrada. To govori koliko će biti zahtjevan proces obnove, a danas nakon sjednice Vlade podnosimo zahtjev za sredstva iz Europskog socijalnog fonda solidarnosti, a prema njihovim pravilima najviše možemo dobiti 600 milijuna eura – istaknuo je Plenković podsjetivši kako je u međuvremenu Vlada potpisala Sporazum o zajmu sa Svjetskom bankom u iznosu 200 milijuna dolara za škole i bolnice, rebalansom proračuna osigurali sredstva za hitne intervencije, donijeli odluku o plaćanju najma stana onima koji ne mogu u svoje domove te uputili u javnu raspravu Zakon o obnovi.

– 10 sekundi potresa je učinilo toliko štete. 520 milijuna je projekt Pelješkog mosta i prilaznih cesta, a iznos posljedica potresa je 22 puta toliko, da budemo svjesni o čemu se radi – istaknuo je Plenković.

Kako je pojasnio ministar EU fondova, Marko Pavić, iznos od 600 milijuna eura koji maksimalno možemo dobiti iz tog Fonda, koristit će se za obnovu bolnica i škola, infrastrukturu, kulturnu infrastrukturu te za najam zamjenskih stanova.

– Mi ćemo i na ostale načine nastaviti tražiti međunarodne izvore financiranja za potporu obnovi Grada Zagreba nakon potresa – rekao je Plenković.

Istaknuo je još i kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u europski tečajni mehanizam i uvođenje eura. Podsjetio je da je idući tjedan u EU rasprava o nacrtu sedmogodišnjeg proračuna i dokumentu koji je EK predložila za oporavak gospodarstva zemalja članica.

– Oba dokumenta su povoljna za Hrvatsku, bolja su nego ona iz veljače. Dobit ćemo preko 20 milijardi eura u sljedećih sedam godina kao oslonac za premošćivanje ove krize. Iznos je to jednak jednogodišnjem proračunu Hrvatske – istaknuo je.

Turizam

Što se tiče turističke sezone, premijer je poručio kako je razgovarao s austrijskim, slovačkim i češkim premijerima vezano za slobodno kretanje njihovih građana.

– Danas će se austrijska vlada donijeti odluku da nema više restrikcija za njihove građane kad se vraćaju u Austriju od 15. lipnja. To će dodatno pridonijeti dolasku turista u Hrvatsku u sljedećim tjednima. I Mađarska će u petak ukinuti sve restrikcije za svoje građane – rekao je premijer dodavši kako je u Hrvatskoj trenutno 67.000 turista, od čega ih je u Istri 20.000, a Primorsko-goranskoj županiji 16.000.

Lazard predstavio Vladi stanje u INA-i

Osvrnuo se i na sastanak Savjeta za INA-u, za pregovore s MOL-om o otkupu dionica naše naftne kompanije, istaknuvši kako im je konzultantska tvrtka Lazard predstavila preliminarno izvješće o stanju u INA-i.

– Obavili su temeljitu analizu, dubinsko snimanje kompanije, sada slijedi nastavak razgovora s MOL-om, a tijekom srpnja očekujemo konačno izvješće. Za realizaciju ove transakcije je potreban dogovor obje strane, mi ćemo voditi računa o interesima Hrvatske i kompanije. Ovaj sastanak ocjenjujemo vrlo sadržajnim i kvalitetnim za buduće korake – rekao je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.