Počinje velika vojna vježba Južne Koreje i SAD-a

22.08.2022. 08:24:00

Južna Koreja i Sjedinjene Države započeli su u ponedjeljak najveću vojnu vježbu unatrag pet godina u okruženju pojačanih napetosti na Korejskom poluotoku.

Vježba "Ulchi Freedom Shield" počela je prema planu, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane, ne navodeći koliko će vojnika u njoj sudjelovati ni kakvu će vojnu opremu koristiti.

Manevri će uključivati obuku i kompjutorske simulacije, zajedničke vježbe na terenu i veliku vježbu civilne obrane na cijelom teritoriju Južne Koreje, a trebali bi završiti 1. rujna.

Seul očekuje žestoku reakciju Pjongjanga koji je opetovano optuživao SAD da vježbama zapravo priprema napad.

Washington i Seul odbacuju te tvrdnje, naglašavajući da im je cilj poboljšati obrambene sposobnosti.

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika koji bi trebali otkloniti eventualne prijetnje iz Sjeverne Koreje, samoproglašene nuklearne sile, napominje agencija dpa.

Napetosti na Korejskom poluotoku pojačane su ove godine nakon niza sjevernokorejskih testova, uključujući i rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. 

Proteklih godina SAD i Južna Koreja smanjili su program nekih vježbi, a 2018. čak su ih i otkazali kako bi poboljšali šanse za pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

No, pregovori su zapeli nakon neuspjelog američko-sjevernokorejskog samita u Vijetnamu u veljači 2019. godine, podsjeća dpa.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.