Pogledajte večeras premijeru dokumentarnog filma ‘Krvavi Uskrs’

30.03.2020. 19:49:00

Hrvatska radiotelevizija danas će premijerno prikazati dokumentarni film “Krvavi Uskrs”, autora Borne Marinića. Radi se o rekonstrukciji policijske akcije koja je odnijela prvu žrtvu u Domovinskom ratu, Josipa Jovića, 31. ožujka 1991. godine na Plitvičkim jezerima.

– U dokumentarnom filmu događaj je dodatno kontekstualiziran te su korišteni brojni arhivski materijali Hrvatske radiotelevizije. Izjave je dalo 11 sugovornika, povjesničar dr. Ante Nazor te 10 sudionika događaja na Plitvicama. Uspio sam napraviti i razgovor sa zapovjednicima postrojbi koji su sudjelovali u akciji, zapovjednicima Antiterorističke jedinice Lučko i Jedinice za posebne zadatke “Rakitje”, Slavkom Butorcem i Josipom Lucićem, ali uzeo sam izjave i od policajaca koji su isto tako dali značajan doprinos. Kako mi povjesničari kažemo, bit će tu pogled i odozgo i odozdo – kaže autor filma Borna Marinić, piše klikni.hr

Namjera je, kaže Marinić, da gledatelji steknu kvalitetan uvid u jedan od značajnijih događaja na samom početku Domovinskog rata. Oni koji znaju puno njemu, saznat će svejedno nešto novo, a oni koji ne znaju ništa, iz priloženog će shvatiti što se to točno dogodilo. Film u trajanju od 50 minuta otkriva brojne nepoznate detalje.

-Historiografski se nitko nije toliko bavio ovim događajem, u smislu da postoji neka knjiga ili nešto slično. Ne postoji ni film koji je posvećen isključivo tom događaju već je uvijek negdje spomenut bez fokusa na sami događaj – rekao je Marinić.

Budući da je riječ o vrlo osjetljivoj temi, sugovornici su se ponovno morali prisjetiti nemilog događaja, ali, kaže Marinić, bilo im je drago što ih netko želi poslušati.

– Svjesni su da neće ovdje biti vječno i da je potrebno da se taj dio povijesti sačuva. Jasna potreba da iskažu ono što su doživjeli postoji. Pristupio sam im s razumijevanjem i vrlo sam zadovoljan kako je to na kraju ispalo – kaže Marinić.

Puno je tu zanimljivih priča od kojih je najveći dio završio u filmu, a dio priča, kaže Marinić, ispričat će kroz neke druge projekte. Autor je isto tako, bio jako dobro upoznat s temom koju obrađuje zato velikih iznenađenja nije bilo.

„Krvavi Uskrs“ premijerno će se prikazati večeras u 20:05 na prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Film je producirala Alfa d.o.o Bjelovar, redatelj je Miljenko Manjkas, a producentica Danijela Vusić.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot/youtube

Izvorni autor: Borna Marinić/klikni.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.