Polaznici obuke za razvoj vođa započeli hodnju od Udbine do Knina

03.08.2020. 11:33:00

Hodnjom kroz tri županije, od Udbine do Knina, koja je počela u ponedjeljak ujutro, 42 pripadnika i jedna pripadnica Središta za razvoj vođa “Marko Babić” prijeći će gotovo 88 kilometara kako bi pokazali visoku razinu spremnosti, izvijestio je MORH.

“Moto svake naše zadaće je – znoj štedi krv, a ovu hodnju posvećujemo svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te ju provodimo u prigodi obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja”, rekao je zapovjednik Središta brigadir Tomislav Kasumović uoči početka hodnje koja je započela u vojarni “Josip Jović” u Udbini. 

Svi polaznici spremni su za hodnju koja je završetak zahtjevne i izazovne šestotjedne obuke koja završava u Kninu nakon čega se vraćaju u svoje postrojbe gdje će nastaviti prenositi usvojena znanja, dodao je. 

Od vojarne do kninske tvrđave 43 polaznika obuke prijeći će gotovo 88 kilometara, odnosno tri županije – Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku kako bi, između ostalog, pokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma te podsjetili na sve one vrijednosti i znanja koje je Hrvatska vojska prikupila iz Domovinskog rata.

“Krenuli smo zajedno, uspjet ćemo zajedno – nema odustajanja”, poručio je Kasumović  pripadnicima drugog naraštaja pilot obuke za razvoj vođa.

Budućim novim vođama Hrvatske vojske obratio se i zapovjednik  Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas koji im je čestitao na upornosti i volji koju su uložili tijekom dosadašnje obuke te im poželio uspješan završetak hodnje.

Poručnik Tomislav Sokolić i pripadnik bojne Gromovi rekao je kako se osjeća izuzetno uzbuđeno. “Motivacija je preko krova i samo čekamo da krenemo. Obuka je bila izuzetno naporna, ali došli smo do kraja i još nam je samo ostalo stići do Knina”, istaknuo je. 

Na svojoj prvoj postaji od udbinske vojarne do Knina polaznici su posjetili Crkvu hrvatskih mučenika gdje su ih prigodnim riječima dodano ohrabrili upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović te vojni kapelan fra Božo Ančić.

Očekivano trajanje hodnje je tridesetak sati, a završetak je predviđen na Kninskoj tvrđavi u utorak, 4. kolovoza, uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, kojom prigodom će novim vođama Hrvatske vojske biti dodijeljene značke i diplome.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.