Policija traga za počiniteljem koji je hakirao A1: Traži pola milijuna dolara u kriptovalutama

10.02.2022. 10:10:00

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je hakirao teleoperatora A1 Hrvatska. Kompromitirani su osobni podaci korisnika. Na elektroničke adrese nekih od njih poslana je obavijest iz A1, a ostalima, čiji su podaci ukradeni, trebala bi stići do sredine dana.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o otprilike sto tisuća korisnika.

Sinoć su neke novinske redakcije objavile informaciju da je počinitelj ucijenio tu kompaniju nakon što joj je provalio u podatke te da traži oko 500 000 dolara u kriptovaluti, javlja HRT.

A1 Hrvatska u srijedu je izvijestio da je policiji prijavio “sigurnosni incident”, odnosno hakerski napad kojim je komprimitiran dio osobnih podataka dijela korisnika te mreže, no ne i informacije o bankovnim karticama i računima korisnika. Teleoperater je precizirao da su potencijalno kopromitirani imena i prezimena, adrese, brojevi OIB-a, te telefona manje od 10 posto korisnika mreže A1 Hrvatska, dok informacije o bankovnim karticama i računima nisu bile dostupne u navedenoj bazi podataka.

Iz policije poručuju da su upoznati s događajem koji je predmet medijskih napisa, te poduzimaju mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Izvorni autor: HRT/gs/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.