Politička sudbina Hrvoja Zekanovića: Hoće li HDZ ponovno prigrabiti mjesto na listi?

11.02.2024. 17:52:00

Sprema se konačan pad osobnog zastupnika Hrvoja Zekanovića. Nekadašnji veliki protivnik HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, Zekanović je sada u središtu političkih previranja dok se pita hoće li HDZ i dalje tolerirati njegove akrobacije ili će ga konačno otpisati, prenosi Dnevno.hr

Hrvoje Zekanović, nekada istaknuti član oporbe, bio je poznat po svojoj sposobnosti pogoditi političkom metu i osvojiti simpatije birača. Međutim, njegova politička karijera obilježena je promjenama, turbulencijama i preokretima, od čega je najnoviji bio njegov nagli zaokret prema podršci HDZ-u i premijeru Plenkoviću.

Zekanović je svoj politički put započeo kao zastupnik Hrvatskih suverenista, ističući suverenističke i domoljubne vrijednosti te kritizirajući HDZ zbog navodnog odmicanja od Tuđmanovih načela. Međutim, njegovo izbacivanje iz Hrvatskih suverenista 2022. godine označilo je prekretnicu u njegovoj političkoj karijeri. Uslijedio je njegov nagli zaokret u podršku vladajućoj većini u Saboru, što je rezultiralo njegovim čvrstim povezivanjem s HDZ-om.

Ključna točka Zekanovićevog političkog preokreta bila je preuzimanje šibenske tvrtke Batižele i projekt valorizacije prostora bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku. Ovaj veliki dogovor, prema svjedočenjima iz šibenskog kraja, bio je nagrada Zekanoviću za njegove političke manevre i prelazak na stranu HDZ-a.

Unatoč njegovim političkim akrobacijama, postavlja se pitanje hoće li HDZ i dalje podržavati Zekanovića ili će ga odbaciti kao politički teret. Nagađanja sežu od toga da će mu stranka ponovno dodijeliti mjesto na listi do sumnje da je Zekanović izgubio političku budućnost te da ga čeka kraj političke karijere.

Analitičari su podijeljeni u procjeni Zekanovićeve sudbine. Dok jedni vjeruju da će HDZ i dalje podržavati Zekanovića, drugi tvrde da je on potrošen politički resurs te da je njegova politička budućnost neizvjesna.

S obzirom na predstojeće izbore za Europski parlament, Hrvatski sabor i predsjedničke izbore, Zekanovićeva politička sudbina mogla bi biti ključna tema u političkom pejzažu Hrvatske u narednom razdoblju. Dok se neki pitaju hoće li Zekanović ponovno ući u Sabor, drugi smatraju da je njegova politička karijera već dosegla svoj kraj.

Hrvoje Zekanović: Glasna kritika Marakeškog sporazuma

Hrvoje Zekanović, poznat po svojim osobnim političkim stavovima, bio je istaknuti akter u raspravama oko Marakeškog sporazuma. Dok su neki vidjeli sporazum kao korak prema globalnom upravljanju migracijama, drugi su ga kritizirali kao prijetnju nacionalnom suverenitetu. Zekanovićeva uloga u ovoj raspravi bila je znakovita, reflektirajući njegove česte sukobe s vladajućom političkom linijom.

Ali to je doba kada je bio protiv politike HDZ-a , a po čemu možemo pratiti Zekanovića u politici i kao saborskog zastupnika. Uglavnom, po poredama poslovnika, koje su u biti bile njegove upadice, njegova moralna vertikala, svađa s oporbom. I čovjek bi mislio da je HDZ-e profitirao dolaskom Zekanovića u njihove redove, jer taj čovjek sve zna. Ništa mu nije strano????

Ne sjećamo se da je Hrvoje Zekanović nešto predložio u Saboru kao neki konstruktivan prijedlog. Ostalo je da čuva stolicu, odlaskom iz Hrvatskih suverenista, a sad bi se stolica mogla izmačiti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.