Poljska dovršila 'migrantsku ogradu' duž bjeloruske granice

30.06.2022. 15:02:00

IZJAVIO PREMIJER

Poljska i Bjelorusija dijele oko 418 kilometara granice, međutim, osim 187 kilometara ograde, većina granice prolazi jezerima i rijekama

Poljska je završila izgradnju ograde duge 187 kilometara duž svoje granice s Bjelorusijom, izjavio je u četvrtak prilikom posjeta prijelazu Kuznica poljski premijer Mateusz Morawiecki, prenosi 24sata .

Poljska i Bjelorusija dijele oko 418 kilometara granice, međutim, osim 187 kilometara ograde, većina granice prolazi jezerima i rijekama.

Prošle se godine ovo područje pretvorilo u žarište migracija. Tada su na granicu stigle tisuće ljudi s Bliskog istoka navodno nakon što su bili pozvani u Bjelorusiju te prevezeni do granice.

Granica s Poljskom također je vanjska granica Europske unije, a krizu su bjeloruske vlasti potaknule kao odgovor na sankcije prethodno nametnute od Bruxellesa.

Mnogi prispjeli migranti stigli su iz ratnih područja. To je značilo da su Poljaci morali birati - ili dozvoliti nekontrolirani protok ljudi, ili dopustiti da ih se smatra onima koji odbijaju ljude koji bježeći spašavaju živote.

Kriza je, prije no što je zimi okončana, do vrhunca došla u toplijim ljetnim i jesenskim mjesecima 2021. Sada kada temperature ponovno rastu, poljske vlasti izvještavaju da se izbjeglice vraćaju u sve većem broju.

Poljske snage u kolovozu su podigle improviziranu ogradu koja je postepeno, od siječnja, zamijenjena 5,5 metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama, na što je utrošeno 366 milijuna eura.

Izvor: 24sata/Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.