‘POSJETI VUKOVARU BILI SU INSPIRATIVNI I POTRESNI’ Glavni glumac novog ratnog filma otkrio kako je bilo na snimanju: ‘Krivi korak i mogao sam slomiti zglob’

15.08.2022. 10:06:00

'ŠESTI AUTOBUS'

Kazališni i televizijski flumac Marko Petrić široj je domaćoj javnosti najpoznatiji kao sudionik posljednje sezone “Plesa sa zvijezdama”, no kino publika uskoro će ga upoznati u potpuno novom svjetlu.

Petrić, naime, tumači naslovnu ulogu u hvaljenom filmu “Šesti autobus” redatelja Eduarda Galića. Film je prikazan na Pula film festivalu te je proglašen jednim od najboljih domaćih filmova ratne tematike.

“Bilo je puno fizički zahtjevnih scena, gdje npr. nosim ranjenog suborca niz blatni kanal dubine dva metra, a pada kiša i skliže se kao na toboganu. Jedan krivi korak i mogao sam slomiti zglob ili koljeno i tako ugroziti daljnje kadrove. Ili na primjer kad sam snimali skrivanje od tenkova u jarku u vodi od 8 C°. U ovom filmu bilo je potrebno mnogo ozbiljnosti i promišljanja, izvan samog tehničkog snimanja tako da je zacijelo jedno novo iskustvo”, rekao je Petrić u intervjuu za Večernji list.

Film se snimao čak tri godine, zbog čega je, priznaje, bilo izazovno i teško održati kontinuitet lika. U pripremama za film ekipa je, među ostalim, posjetila i Vukovar.

“Posjeti Vukovaru bili su vrlo inspirativni i naravno potresni. Ali ono što sam prvo primijetio je nepobjediva životna energija Vukovaraca, svjedoka i sudionika Domovinskog rata. Ta druženja i razgovori razbili su mi sve predrasude koje sam imao. Zamišljao sam neke sive, depresivne, utučene teme, a dočekali su me anegdote pune duha, pune humora i vedrine. Ljudski duh je unatoč svim nevoljama ostao nepokoleban”, primijetio je Petrić.

Film “Šesti autobus” ovih će dana biti prikazan na Sarajevo film festivalu, a onda ga očekuje i distribucija po kinima.

Pogledajte trailer!

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Šesti autobus/Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr/Š. P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.