Posrnuli poduzetnik ucjenjivao Alemku i Capaka: Ne date li mi 100.000 eura, nećete dočekati Božić živi!

13.04.2021. 10:50:00

"Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti", stajalo je u jezivim e-mailovima koji su 30. rujna 2020. odaslani na adrese Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša.

Te iznuđivačke e-mailove s linkom računa, odnosno tzv. wallet adrese na koju treba uplatiti 100.000 eura u kriptovaluti monero, poslao je šefici Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević", šefu HZJZ-a i ministru zdravstva, prema tvrdnjama tužiteljstva, Boris Štitić (36) koji je zbog toga sjeo na optuženičku klupu Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu.

Posrnuli poduzetnik hrvatskog i slovenskog državljanstva je za potrebe iznude ili barem pokušaja, pa ako prođe - prođe, 30. rujna 2020. u 8.33 sata otvorio e-mail adresu opasanvirus2020. Prvi val iznuđivačkih poruka poslao je taj dan oko 18 sati na službene e-mailove Markotić i Capaka, dok je sutradan ujutro u 6.24 isto odaslao i ministru Berošu na privatni e-mail.

A kako očito nije bilo povratnih reakcija ni uplata s njihove strane, nastavio je u istom tonu i 5. listopada u 5.50 sati, podsjetivši svakoga od njih da im je, nastavno na prethodni e-mail, posljednji dan da uplate traženih 100 tisuća eura. Upozorio ih je potom da počnu gledati oko sebe kad će se i što dogoditi njima i najmilijima, odnosno da će im se dogoditi veliko zlo.

Riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan. Za razliku od aktualnog suđenja gdje je na početku odbacio krivnju za sva tri djela, na ispitivanju u tužiteljstvu priznao je pokušaj iznude Alemke Markotić i pritom izrazio žaljenje. Za taj je potez svalio krivnju na situaciju s covid-krizom i nizom ograničenja.

Iskaz tuženog

- Zbog mjera Stožera civilne zaštite u ono vrijeme nisam mogao prelaziti granicu i odlaziti u Sloveniju kako bih posjećivao svoje dijete. Svakodnevno sam pratio informacije Stožera i postao sam

revoltiran. Da Markotić i nije platila, ne bih još ništa učinio. A da je, zadržao bih za sebe 20.000 eura dok bih ostalo podijelio. Njezin e-mail sam pronašao na Googleu - otkrio je Štitić istražiteljima, priznavši da je novčanik kriptovalute za uplatu novca njegov. O pokušaju iznude Capaka i Beroša, pak, nije govorio. U pretresu mu je policija oduzela dva mobitela te je za jedan utvrđeno da su s njega slane prijeteće poruke.

Vodio propale tvrtke

S obzirom na to da je psihijatrijski vještačen u pritvoru gdje se nalazi već pola godine, na idućoj će raspravi, na prijedlog Štitićeve odvjetnice, vještak obrazložiti svoj psihijatrijski nalaz, razjasniti boluje li od duševnih smetnji ili ne te kako je utvrđeno da nije ovisnik o marihuani, a policija je u doba počinjenja zločina kod njega pronašla 3,7 grama.

Što se tiče Štitićevih poduzetničkih voda vidljivih iz sudskog registra, vodio je šest tvrtki, od kojih je pet otišlo u stečaj. S posljednjom osnovanom, u veljači prošle godine sa sjedištem na zagrebačkoj

adresi, više nema doticaja jer je stan prodao, a riječ je o j.d.o.o. registriranom za sve i svašta čija je glavna djelatnost oglašavanje.

Bivši susjedi s kojima smo pričali nakon uhićenja, tragajući za njegovom obitelji za koju je ustanovljeno da živi u Sloveniji gdje je i sam Štitić rođen i čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima, izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da im je ostavio dugove za neplaćenu pričuvu. Također su se prisjetili da su ga pojedinci dolazili tražiti jer im nije isporučio neku robu dok je prodavao informatičke komponente. Na društvenim mrežama naznačio je da mu je poslodavac Balkan Cryptotrade.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Hajdi Karakaš Jakubin/Srđan Vrančić, Ranko Šuvar/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.