Potporu za plaće koristilo i 28 poduzetnika koji su dužni državi više od 100 milijuna kuna

30.07.2020. 10:54:00

Među poduzetnicima koji su primili državne potpore za travanja nalazi i 28 subjekata koji su dužni državi čak 106 milijuna kuna, pokazuje analiza financijskog portala Fininfo

U drugom dijelu serijala Fininfo analize potpora za travanj analitičari portala Fininfo napravili su detaljan pregled strukture subjekata kojima su isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec travanj 2020. godine

Predmet analize je 98.535 poslovnih subjekata kojima je isplaćeno 2,2 milijarde kuna potpora za ukupno 558.724 zaposlenika.

tportal

Izvor: Fininfo / Autor: Fininfo

Iz tablice iznad vidljivo je kako pet pravnih oblika zapošljava nešto više od 98 posto svih zaposlenika za koje su potpore za mjesec travanj isplaćene. Posljedično je navedenih pet pravnih oblika primilo nešto više od 98 posto cjelokupnog isplaćenog iznosa za mjesec travanj.

Od ovih pet kategorija, posebnu pozornost skrećemo na ustanove, iz razloga što je to jedina kategorija koja je osnovana i posluje u svrhu obavljanja djelatnosti od javnog interesa. Najveći dio ustanova (93%) koje su primile potpore za mjesec travanj posluje u obrazovnom i zdravstvenom sektoru (pretežito dječji vrtići i poliklinike).

Promatra li se broj subjekata koji su primili potpore, iz tablice ispod vidljivo je da prevladavaju dva pravna oblika, a to su obrti i društva s ograničenom odgovornošću. Ova dva pravna oblika zajedno obuhvaćaju preko 84 posto svih subjekata koji su primili potpore. Važno je napomenuti kako u ovoj tablici nema dioničkih društava (obzirom da ih je generalno malo), a umjesto njih pojavila se kategorija slobodno zanimanje, gdje kao primatelji potpore prevladavaju odvjetnici, javni bilježnici i ordinacije privatne liječničke prakse.

tportal

Izvor: Fininfo / Autor: Fininfo

Starosna struktura primatelja potpore

Stariji subjekti su obično, zbog dužeg poslovanja, prikupljenog iskustva i sredstava (kapitalne rezerve), stabilniji i otporniji na krize od subjekata koji su u ranoj fazi svog postojanja. U ovom dijelu analize, primatelje potpora podijelili smo na mlade (osnovani 2015. godine i kasnije) i stare (osnovani prije 2015. godine).

Graf jasno prikazuje kako stvarna situacija nije uobičajena za krizne situacije. Naime, trenutno je u Republici Hrvatskoj udio „starih“ aktivnih poduzeća oko 60 %, koliko je otprilike starih subjekata u strukturi broja poduzeća. Stoga se može zaključiti kako je ova kriza pogodila podjednako mlade i stare subjekte. Iz gore navedenog grafa se može iščitati još jedan zaključak – da stari subjekti imaju znatno veći prosječan broj zaposlenih od mladih, što je i očekivano.

tportal

Izvor: Fininfo / Autor: Fininfo

Porezni dužnici primatelji potpore

Poreznim dužnikom smatra se subjekt koji nije podmirio obvezna davanja državi, odnosno duguje poreze ili doprinose državnom proračunu. S druge strane, država je ta koja je isplatila potpore za očuvanje radnih mjesta. U analizi Fininfo portala (www.fininfo.hr), identificirano je ukupno 28 subjekata kojima je država isplatila potpore za mjesec travanj, a u tom istom razdoblju nalazili su se na listi poreznih dužnika, odnosno nisu podmirili svoja dugovanja prema državi. Zanimljivo je da se među tih 28 subjekata nalazi 5 dioničkih društava i 23 društva s ograničenom odgovornošću, koji su primili potpore u iznosu od 2.240.500 kn za 557 zaposlenika. Spomenutih 28 poduzeća državi je dužno čak 106.286.909,73 kn.

Uzmemo li u obzir navedeno može se zaključiti kako isplate potpora ovakvog tipa iziskuju implementaciju dodatnih ograničenja i veću kontrolu subjekata kojima se potpore isplaćuju.

Izvor: tportal.hr/Foto:Patrik Macek

Izvorni autor: Z. K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.