POTRESNI PRIZORI OBIŠLI SVIJET! Dan koji Sarajevo nikad neće zaboraviti: Nezapamćeno krvoproliće čije slike ne blijede

05.02.2023. 11:27:00

Današnji dan u povijesti glavnog grada BiH Sarajeva upisan je debelim, crnim slovima u povijesnim knjigama, prenosi 7dnevno.

Riječ je o 05. veljače 1994. godine, danu nezapamćenog krvoprolića kada je na sarajevskoj tržnici Markale ubijeno 68 ljudi, a 144 ih je ranjeno. Svi redom bili su civili koji su nakon dvogodišnje opsade vapeći za normalnim životom, u redovima čekali na kruh i mlijeko.

                                       Foto:screenshot/YouTube

Zimsko jutro  koje je bilo mirno, prekinula je granata ispaljena sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Tržnica prepuna ionako ratom izmučenih ljudi, u sekundi je postala mjesto neviđenog užasa, a prizori razbacanih tijela, krvi i otkinutih udova, istoga su dana obišle svijet.

Međunarodni kazneni sud za ratne zločine, zapovjedniku snaga RS koje su opsjedale Sarajevo Stanislavu Galiću dosudio je doživotan zatvor, a masakr na Markalama stavljen je na teret i bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, kao i zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, kojima je na Haškom sudu nepravomoćno dosuđeno po 40 godina zatvora.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:video screenshot/YouTube

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.V/Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.