Predsjednik Milanović zbog Sauche opet opleo po pravosuđu: “Ovo je naprosto dno”

01.04.2023. 08:28:00

Gospodo suci, dao Bog da Vama i Vašoj djeci sudili takvi suci kao što su sudili Tomislavu Sauchi! Zagrmio je jučer predsjednik Zoran Milanović braneći svog bivšeg predstojnika ureda iz vremena kada je bio premijer.

Kritizirao je pravomoćnu presudu po kojoj Saucha mora u zatvor na tri godine, ocijenio da nema dokaza i uz to se obrušio na dva suca koji su ranije javno se protivili njegovom kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda, Radovanu Dobroniću. Ne samo da je ponovno krenuo u osobni napad – nego je ustvrdio da su se ti suci trebali izuzeti iz odlučivanja. Pravnici s kojima smo mi razgovarali kažu suprotno, a reagirao je i prozvan sudac Kos koji je Milanovićevo spominjanje njegove djece nazvao dnom dna.

Još nije primio obrazloženje pravomoćne presude, a Tomislav Saucha već najavljuje daljnu bornu protiv tri godine zatvora zbog lažiranja putnih naloga. Obratit će se Ustavnom sudu, bude li potrebno i Europskom sudu za ljudska prava, ali njegova obrana razmišlja i o još jednoj opciji.

Odvjetnik Tomislave Sauche, Darko Maržić, kaže da mogu predlagati i obnovu postupka, kada naprave analizu presude.

Prije svega zbog, kako oni kažu, manjkavosti vještačenja o kojem je, kao i o cijelom procesu jučer zagrmio predsjednik Republike Zoran Milanović,  Sauchin bivši šef, koji se pritom obrušio i na dva suca Marina Mrčelu i Damira Kosa koji su odlučivali u drugom stupnju – jer su to baš suci koji su javno bili protiv njegovog izbora za šefa Vrhovnog suda Radoslava Dobronića.

“Dao Bog da vam sudili s takvim marom, pažnjom, koncentracijom, dao Bog da u drugom stupnju dobili suce koji su se trebali izuzeti, i to baš njih dvojica, bas Mrčela, koji je počinio kazneno djelo protiv pravosuđa koje traje i danas”, rekao je Milanović i dodao da se radi o političkom procesu i naglasio da je Mrčela počinio kazneno djelo protiv hrvatskog pravosuđa.

Predsjednik misli na odluku o izručenju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača po nalogu Europskog suda za ljudska prava. Sudac Mrčela nije htio to komentirati, a s predsjednikom oko izuzeća se ne slaže ni jedan pravnik s kojim smo razgovarali, pa čak ni obrana Tomislava Sauche – jer je činjenica da su protiv Dobronića bili gotovo svi suci Vrhovnog suda.

Darko Maržić kaže da nikad nije mislio tražiti izuzeće sudaca na koje je mislio Milanović te nadodaje da ti suci spadaju u red najstručnijih i najuglednijih sudaca. “Prema tome, nije mi palo na pamet tražiti njihovo izuzeće.”

Drugi prozvani sudac, Damir Kos, kaže da bi predsjednik možda govorio drukčije da je Vrhovni sud po uobičajenoj praksi objavio sadržaj presude. To što nije objavljena, kaže, da mu se ne sviđa, kao niti to što predsjednik napada osobno suce i spominje im djecu.

“Drugi dio dio njegove izjave koji spominje mene osobno i od Boga zaziva kazneni progon moje djece, mislim da je to dno. Naprosto dno. Moja djeca, odgojio sam ih kao poštene i čestite ljude, žive i rade u svijetu. Nikad nisu tražili nikakvu protekciju za ocjenu. Nikad nisu tražili posebne oblike financiranja sportskih aktivnosti. Živjeli su od moje plaće prema moralnim kriterijima koje imam ja. Nemalo sam iznenađen što takva izjava dolazi od predsjednika države koji je na tom mjestu, između ostalog, i mojim glasom. Čudno”, poručio je Kos koji traži ispriku predsjednika.

Prozvani sudac Kos očekuje ispriku od predsjednika. Na Vrhovnom sudu kažu da nemaju dovoljno ljudi da presuda bude brzo anonimizirana kako bi bila objavljena, a Radovan Dobronić koji je bio Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda ne želi otkriti  što točno misli o Milanovićevoj izjavi, ali smatra da može govoriti što ga je volja.

“Predsjednik Republike, nakon što je postupak pravomoćno dovršen, ima pravo komentirati rezultat postupka, odnosno presudu, uostalom on ima ustavno pravo pa i obvezu voditi brigu o radu sve tri grane vlasti i njihovom usklađenom djelovanju. Izvan ovoga ne bih ništa dalje komentirao, odnosno s obzirom da sam u komentaru Predsjednika spomenut moram se na neki način izuzeti”, piše u priopćenju suca Dobronića.

Pravomoćne sudske presude mogu se i moraju komentirati, čak i kad se s njima ne slažete, kaže pak odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Uz jedan ali.

“Međutim, mislim da je on izašao iz okvira onoga što bi bilo uobičajeno za tu presudu jer nije dobro na osobnoj razini komentirati suce, moramo se držati sadržaja. S druge strane, jasno je da je vezan za svog bivšeg predstojnika Ureda i shvaćam da se može naslagati, ali takva je kakva je i dužni smo je svi poštivati je pa tako i predsjednik.”

Zato će, kada presuda dođe do suca izvršenja koji će pozvati Sauchu i dati mu datum za javljanje u zatvor u kojem će ga predsjednik moći posjetiti. Uz prethodno odborenje upravitelja zatvora.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Vanja Kranic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.