Predstavljamo III. izbornu jedinicu: Može li desnica ugroziti ljevicu i tko će profitirati od gužve na centru?

10.04.2024. 10:52:00

U serijalu informativnih tekstova do izbora ćemo vam predstaviti situaciju u 11 izbornih jedinica. U njima ćete doznati između kojih će se lista ili kandidata voditi najčešće bitke, za koga ćete moći glasati te ćemo vas podsjetiti na rezultate s parlamentarnih izbora 2020, piše Narod.hr.

Red je došao na izbornu jedinicu koja obuhvaća krajnji sjever Hrvatske. To je treća izborna jedinica u kojoj iz izbornog ciklusa u izborni ciklus pobjeđuju lijeve opcije, a iznadprosječne rezultate ostvaruju i centrističke/liberalne opcije.

Gdje se nalazi?

Treća izborna jedinica u cijelosti se prostire na prostoru triju županija: Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske. Uz njih, obuhvaća i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije i to općine: Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Izvor: Vlada RH
Liste i kandidati

U ovoj izbornoj jedinici 16 je lista koje se natječu na parlamentarnim izborima s ukupno 224 kandidata koji pretendiraju na “saborsku fotelju”.

Kao i obično, ova se izborna jedinica nalazi pomalo izvan fokusa hrvatske javnosti. Razloga je mnogo, a jedan od njih je taj što najsjevernija izborna jedinica ne obiluje političarima iz “prvih stranačkih ešalona”. Od nacionalno prepoznatljivijih imena tu su tek: Damir Habijan, Siniša Hajdaš Dončić, Radimir Čačić, Željko Sačić i Davor Dretar.

Na izborima 2020. ljevica i centar osvojili su ukupno 8 od 14 mandata u ovoj izbornoj jedinici. Na nekim prošlim izborima ta je pobjeda ljevice znala biti i uvjerljivija, a nadaju joj se i ovog puta. SDP-ove “Rijeke pravde” očekivano kao prvi na listi predstavlja Siniša Hajdaš Dončić, a od poznatijih kandidata tu su još Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i čelnik Reformista Radimir Čačić. Dominaciju SDP-a na ljevici u ovoj izbornoj jedinici nastojat će narušiti prije svih stranka Možemo kojoj listu predvodi zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Treća izborna jedinica tradicionalno je velik izazov za sve stranke desnice, a osim HDZ-a nijedna ne može sa sigurnošću računati na osvajanje mandata. Ipak, kako i priliči političkoj kampanji, najave svih stranaka idu u smjeru “nikad boljih rezultata”. Prvi na listi HDZ-ove koalicije je Anđelko Stričak, a nacionalno najpoznatije ime je ministar gospodarstva Damir Habijan. Most je čelno mjesto u ovoj izbornoj jedinici prepustio svojim koalicijskim partnerima iz Hrvatskih suverenista. Željko Sačić njihov je frontmen, a leđa mu čuva iskusan mostovac i povratnik u politiku Robert Podolnjak. Koalicija Domovinskog pokreta zaigrala je na sigurno i mandat lovi s isturenim Davorom Dretarom.

U ovoj izbornoj jedinici, zanimljivo, velika će gužva biti na centru. U prvom redu tu treba računati na Nezavisnu platformu sjevera kojoj je najprepoznatljiviji kandidat međimurski župan Matija Posavec. Dobrom rezultatu nadaju se i iz koalicije Fokusa i Republike koju vodi prekaljeni borac za prava dužnika u švicarskim francima i bivši saborski zastupnik Goran Aleksić. Ne treba posve otpisati ni Neovisnu listu Viktora Šimunića, gradonačelnika Oroslavlja kao ni Stranku Ivana Pernara koje će “loviti” protestne birače.

Rezultati 2020.

Na izborima u srpnju 2020. u trećoj izbornoj jedinci pobijedila je SDP-ova koalicija. Osvojili su 37,67% birača što im je donijelo 6 saborskih mandata. HDZ je bio drugi s 5 mandata za što im je bilo potrebno 29,48% glasova. Po jedan su mandata tada osvojili još Domovinski pokret (6,23%), HNS (5,78%) i Reformisti (5,46%).

Izvor: Snimka zaslona

Izvor: Narod.hr/Foto:Vlada RH

Izvorni autor: PDN/narod.hr/Viktor Peterlin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.