Preminuo kapetan Damir Jovičević, zapovjednik legendarne Slavije koja je probijala blokadu Dubrovnika u Domovinskom ratu

24.09.2021. 14:53:00

Preminuo je kapetan Damir Jovičević, zapovjednik legendarnog broda Slavija koji je tijekom Domovinskog rata spajao Rijeku i Dubrovnik, izvjestili su iz Jadrolinije

Preminuo je bivši djelatnik Jadrolinije, kapetan Damir Jovičević, kojeg pamtimo kao zapovjednika legendarnog broda „Slavija“ koji je tijekom Domovinskog rata nizom pomorskim poduhvata spajao Rijeku i Dubrovnik. Slavija je, pod zapovjedništvom kapetana Jovićevića, predvodila Konvoj Libertas prema Dubrovniku te redovito donosila pomoć i prevozila izbjeglice iz grada te tako osiguravala da on nikada ne bude odsječen od ostatka Hrvatske. Požrtvovnost i hrabrost Damira Jovičevića Jadrolinija, ali i cijela Hrvatska, dugo će pamtiti', izvijestila je Jadrolinija.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jadrolinija

Na današnji dan prije 29 godina počeo napad na Dubrovnik i jug Hrvatske

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je prigodnu poruku sućuti putem svog facebook profila:

'S tugom sam primio vijest kako nas je napustio kapetan Damir Jovičević. Povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske pamtit će ga kao zapovjednika „Slavije“, broda koji je predvodeći Konvoj Libertas u ranjeni i opkoljeni grad, u najtežim vremenima, donio prijeko potrebnu nadu. Humanitarna akcija Konvoj Libertas ukorijenjena je duboko u srcima Dubrovčana zbog osjećaja zajedništva i nagovještaja slobode koja nam je pružena uplovljavanjem „Slavije“ i drugih brodova. Tog dana, 31. listopada 1991., svijet je saznao pravu istinu o gradu koji je branio svoju slobodu. Dubrovnik će zauvijek pamtiti i sve što je kapetan Jovičević činio od samog početka napada na Grad i blokade u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njegovoj, ali i velikoj hrabrosti cijele posade, naš grad nikad nije bio u potpunosti odsječen od ostatka Hrvatske. U ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izražavam iskrenu sućut', napisao je Franković.

Izvor: Tportal.hr/PDN/ Foto: Muzej grada Dubrovnika, Screenshot/DUTV

Izvorni autor: V.Mo./Tportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.