Preminuo Željko Pavičić, autor stihova poznatih hrvatskih hitova

30.01.2021. 15:01:00

U 72. godini života u Zagrebu je preminuo Željko Pavičić, autor stihova nekih od najpoznatijih hrvatskih uspješnica, književnik i autor nekoliko libreta.

Od ranog jutra, na društvenim mrežama od njega se opraštaju mnogobrojni glazbenici i prijatelji s kojima je surađivao jer, premda je osobno bio izrazito povučen, medijski neeksponiran i samozatajan, gotovo da nema poznatijeg hrvatskoga pjevača kojemu nije napisao hit.

Davne 1976. prve su mu se pjesme već objavljivale, 1979. počeo je suradnju s Đorđem Novkovićem. Od tada, publika diljem koncertnih dvorana složno pjeva stihove Željka Pavičića, a tim Pavičić/Novković proizvodi redovno hitove poput Poljubi zemlju od Miše Kovača. Samo za Mišu Kovača napisao je više od 40 pjesama, album Srebrnih Krila na kojemu se nalaze uglazbljeni njegovi stihovi prodaje se u više od pola milijuna primjeraka.

Njegove stihove izvode, osim Miše Kovača, i Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Severina, Jasna Zlokić, Željko Bebek, Gaby Novak, Danijel Popović, Jasmin Stavros i mnogi drugi.Poznatije pjesme su mu: "Ako me ostaviš", "Bio sam naivan", "Dao sam ti dušu","Djeni nosi kečke", "Good boy", "Ja nisam kockar", "Južnjačke sam krvi", "Lili", "Ljepota", "Prva noć s njom", "Samo anđeli znaju", "Samo nas nebo rastaviti može", "Sanjar lutalica", "Siromah sam nije me sramota", "Slušaj majko moju pjesmu", "Svi su znali da smo ljubovali", "Vagabundov sin""Poljubi zemlju po kojoj hodaš","Domu mom","Prije sna", "Do kraja vrimena"," Lutajuće srce","Čaša otrova""Zingarella" "Posuđeno vrijeme" "Sutra mi sude" "Južnjačke sam krvi""Svirajte mi marijači" "Molitva za domovinu"i mnoge druge. Prema bazi podataka Zamp-a, autor je više od 2000 pjesama koje se izvode u Hrvatskoj. Osim njih, napisao je i nekoliko libreta, te objavio pet knjiga poezije.

Prvu pjesmu napisao je još u osnovnoj školi, kako je kasnije sam rekao u jednom od rijetkih intervjua, a neki od hitova, prema njegovim riječima koje je svojedobno rekao, prolazile su prvu stepenicu kod supruge jer sam nije mogao prosuditi je li pjesma dovoljno dobra. Tako je nastao hit Poljubi zemlju.

Živio je samozatajno, u Zelini, gdje su u radnoj sobi nastajali hitovi. Skroman kakav je bio rijetko je kada uopće govorio tko je i koliko je zadužio hrvatsku popularnu glazbu. Bio je udaljen od estrade kojoj je pripadao samo riječima. Ne mogu opisati koliko sam tužan, obožavao sam tog čovjeka i njegov duh koji je bio neuništivo dječački. Dragi Željko, počivaj u miru, a obitelji najdublja sućut, napisao je hrvatski skladatelj Marko Tomasović dok mu se ostali prijatelji i kolege na mrežama zahvaljuju na pjesmama koje nam je dao.

Gospodine Željko, hvala Vam za sve prekrasne pjesme koje će se pjevati, svirati i slušati zauvijek, počivajte u miru, napisali su Savski valovi.

Smrt Željka Pavičića neizmjeran je gubitak za hrvatsku estradu i publiku kojoj je nesebično davao poeziju koju je nosio u sebi.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.