Priopćenje ZUV HGP, USPD RH i SUBR RH vezano uz Zakon o civilnim stradalnicima

29.06.2021. 19:56:00

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika RH ostaju pri dosadašnjem stavu vezanom uz novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Kao niti do sada tako niti u ovom trenutku nismo se uvjerili kako navedeni Zakon ima instrumente zaštite te kako se kao korisnici istoga nemogu provući neprijateljski vojnici, njihovi suradnici i pomagači nemožemo podržati donošenje zakona u ovakvom obliku.

Prijedloge izmjena i dopuna novoga Zakona slali smo Ministarstvu hrvatskih branitelja međutim ništa od predloženoga nije stavljeno ili uvršteno u Zakon. Iako se u javnosti tvrdi da Republika Hrvatska posjeduje popis agresora na RH, dokaz nismo dobili. Posebice nismo dobili dokaze da se posjeduje bilo kakav popis pomagača i suradnika neprijateljskih vojnih i paravojnih formacija. Štoviše nigdje nije precizirano tko su to pomagači i suradnici neprijatelja. Također smo predlagali da se Zakon odnosi isključivo na državljane RH (bez stranci) no niti to nije uvršteno. Nejasno je kako i iz kojega razloga Hrvatska preuzima odgovornost za stradale na teritoriju koji nije bio pod nadzorom RH a to je područje samo prozvane „Sao krajine“ gdje jasno znamo kako su se upravo na tom području dva puta odrekli Hrvatskog državljanstva! Također neprihvatljivo je da civilni stradalnik iz Domovinskog rata prema novom zakonu prima veću naknadu od najmanjeg zagarantiranog primanja hrvatskog branitelja. Hrvatski branitelj 2.558,25 – civilni stradalnik do 3.824,00 kuna. Civilnim stradalnicima daje se pravo korištenja veteranskih centara? Pravo na troškove ukopa isto kao i hrvatskom branitelju? Poseban staž? I sva ostala prava kao i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata.

Sva prava civilnih stradalnika doslovno su prepisana iz zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji zbog čega postavljamo pitanje. Zbog čega je hrvatski branitelj izlagao svoj život boreći se za slobodnu i neovisnu Hrvatsku?

Radi navedenih argumenata posebice što nemamo garanciju sigurnosti da se kroz Zakone neće provući dio neprijateljskih vojnika, posebice njihovih pomagača i suradnika, Svi mi  imamo obavezu prema svojim poginulima, nestalima, stradalim i živim suborcima javno se ograditi  od donošenja ovakvoga Zakona.

Niti jedna od naših udruga nije protiv obeštećenja civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, građana RH i žalosno je što niti jedna Vlada do sada iako je rađeno 12 izmjena i dopuna Zakona nije iznašla rješenje da se nepravda ispravi. Štoviše neki od sadašnjih obnašatelja vlasti u RH i saborskih zastupnika bili su izričito protiv donošenja takvoga Zakona kada nisu bili na vlasti. Sjetimo se 555 dana prosvjeda u Savskoj 66 ispred Ministarstva hrvatskih branitelja. Danas su upravo oni predlagatelji spornoga Zakona koji je dodatno proširen pravima.

Znajući da je to politička odluka i da će sporan Zakon biti izglasan u Saboru, svi koji podrže ovakav Zakon snosit će odgovornost prema građanima RH.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika RH pozorno će pratiti provođenje Zakona a posebice korisnike koji će konzumirati prava iz ovoga Zakona te javno istupiti i upoznati javnost o svakoj zlouporabi i kršenju „date garancije“ iako garancije nemamo

Izvorni autor: zuvhgp.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.