PRIPREMITE KIŠOBRANE, POČETAK TJEDNA NOSI KIŠU, A MOGUĆE I SNIJEG! Na Jadranu grmljavinska nevremena, većinom će puhati olujna bura!

07.11.2021. 11:43:00

KIŠOVITA JESEN

Nakon promjenjivog vremena u tjednu za nama, ispred nas je još nekoliko dana nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Tako nas već od ponedjeljka očekuju padaline.

“Umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom potrajat će do sredine idućeg tjedna. U ponedjeljak oborina lokalno obilna, na Jadranu i uz grmljavinska nevremena, a u najvišem gorju može biti i susnježice. Puhat će većinom bura – umjerena i jaka, povremeno s olujnim udarima, osobito na sjevernom dijelu, a u nedjelju kratah predah uz umjereno jugo, najavio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Kišovita jesen nastavit će se i idućih dana

“U utorak postupno smirivanje, uglavnom bez kiše te osobito na Jadranu uz sve više sunčanog vremena, ali po nizinama unutrašnjosti i sve češća jutarnja magla. Pritom se temperatura neće bitnije mijenjati, osobito ne dnevna, ali će jutra na kopnu biti hladnija, rekao je za prognozu Vakula koju je detaljno izradio Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

On je dodao kako će se dojam kišovite jeseni nastaviti i idućih dana.

“Pritom će tlak zraka u Zagrebu do ponedjeljka biti u padu i biometeorološke prilike biti razmjerno nepovoljne. No, prema sredini tjedna možemo se nadati sunčanijem i stabilnijem vremenu uz jutarnju maglu, a s prestankom bure na Jadranu, nakon još jedne kišne epizode, od srijede i povoljnoj biometeorološkoj prognozi”, najavio je Pelajić.

Foto: DHMZ Screenshot
Detalji njegove prognoze

U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno, ujutro mjestimice s maglom. Uglavnom će biti suho ili uz poneku rijetku kap kiše na zapadu. Vjetar slab. Jutarnja temperatura oko 5 °C, a najviša oko 12 °C.

U većinom oblačnoj središnjoj Hrvatskoj mjestimična slaba kiša najvjerojatnija je tijekom noći i ujutro pa opet navečer tako da bi sredinom dana trebalo biti suho, osim možda u Međimurju. Ujutro od 4 do 7 °C, danju do 12 °C.

U gorju oblačno, ponegdje ujutro s maglom, a na sjevernom Jadranu promjenjivo, povremeno s kišom. Puhat će umjerena bura, osobito još prijepodne. More u smirivanju, malo do umjereno valovito. Najniža temperatura od 4 °C u gorju do 14 °C na moru, a danju između 12 i 17 °C.

Toplije će biti u djelomice sunčanoj i uglavnom suhoj Dalmaciji. Danju uz umjereno jugo i južni vjetar i do 21 °C. Ujutro na sjevernom dijelu oblačnije, a ponegdje može biti i bure.

Susnježica i obilne oborine

Na jugu Hrvatske djelomice će biti sunčano uz umjeren istočni vjetar i jugo, izraženiji od sredine dana prema otvorenom malo do umjereno valovito moru. Većini ugodno i danju toplo, jutarnja temperatura neće biti niža od 14 °C, a dnevna će biti između 19 i 23 °C.

Oblačni i kišni ponedjeljak mogao bi u unutrašnjosti Dalmacije opet donijeti obilnu oborinu, a u najvišem gorju i susnježicu. Oborine će postupno prestajati u utorak, u središnjoj Hrvatskoj već prijepodne, prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak čijim će slabljenjem u srijedu ujutro biti i svježije te maglovitije.

Novi će tjedan na Jadranu započeti s obilnom kišom u Dalmaciji. Na sjevernom će dijelu djelomice sunčano biti već u utorak, a na jugu prestanak pljuskova i grmljavine tek u srijedu. Puhat će većinom umjerena i jaka bura s olujnim udarima, u Dalmaciji u ponedjeljak i umjereno jugo, prognozirao je Pelajić.

Na Jadranu jaka, na udare i olujna bura

Na stranicama DHMZ-a najavljuju da nas u ponedjeljak očekuje novo jače naoblačenje uz kišu, lokalno i obilniju, osobito u Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj ponedjeljka i u noći na utorak u višem gorju može biti susnježice i snijega. U utorak u početku još malo kiše na istoku i u gorju, zatim prestanak oborine na kopnu, dok će u Dalmaciji, osobito na jugu i dalje biti kiše i pljuskova i grmljavine, lokalno obilne.

U srijedu djelomično razvedravanje uz mjestimičnu maglu u jutarnjim satima u unutrašnjosti.

U prva dva dana sljedećeg tjedna vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u srijedu će posve oslabjeti. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura, a samo će na jugu u početku još puhati umjereno jugo. Temperatura zraka bez veće promjene, jutro u srijedu hladnije.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvorni autor: L.B./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.