PROBLEMI U RATNOJ MORNARICI Nekoliko vojnih brodova zaglavilo u šibenskom brodogradilištu, Brodosplit još uvijek duguje brodove MORH-u

15.09.2022. 09:05:00

Gomilaju se problemi u ratnoj mornarici. Dio vojnih brodova, zbog različitih kvarova im je na popravku. Novih, čiju gradnju država skupo plaća - nema.

Splitski škver koji nikako da izgradi vojne brodove i pritom traži još novca - ne može računati na pomoć. Država se ne da preveslati - jasno im u srijedu poručuje ministar obrane Banožić. 

"Riječ je o redovnom održavanju, traje od 30.6., kao i svake godine. Nažalost, taj jedan pristup neulaganja u vojsku u posljednjih 20 godina polako dolazi na naplatu", kaže ministar obrane Mario Banožić.

U moru problema upitno je hoće li im i kada Brodosplit isporučiti ostale naručene, a neizgrađene brodove. Kaže da ga je Tomislav Debeljak pokušao nekoliko puta preveslati - ali bezuspješno. Iako se prije osam godina obvezao izgraditi ih kada je potpisan ugovor težak 430 milijuna kuna.

Vlasnik splitskog škvera čeka odluku o stečaju. U srijedu pred kameru ne staje. Nedavno je tražio još novca kako bi nastavio posao koji je, u međuvremenu, poskupio, pa ne može pokriti sve troškove gradnje. Sve se čini da će se načekati, jer Banožić ne misli "odriješiti kesu". Dug ne priznaje i uvjerava: Debeljaku je plaćeno ono što je dosad odradio!

"Očito je cijeloj državi jasno da je u poteškoćama, samo čekamo da se i on izjasni. Neka gospodin Debeljak i Uprava jasno kažu da oni to ne mogu završiti iz svojih sebi poznatih razloga, a mi ćemo dalje projekt završavati s nekim drugim. Brodovi su u vlasništvu Hrvatske i oni trebaju biti predani Oružanim snagama", govori Banožić.

Brodove svojata i splitski graditelj i ne želi da ih dovršava netko drugi. A MORH - u ne nudi baš nikakvo jamstvo. Nijedna strana ne pokazuje dokumente. Kome vjerovati - ne znaju ni radnici, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Najprije bi trebalo utvrdit tko govori istinu. Ministar je u jednom nezavidnom položaju, što bi se u Dalmaciji reklo dobio je te ugovore u dotu, detalje što u njima piše ne znamo, a znate kad kupite psa s njim dobijete i buhe što se reče", rekao je Pavle Matošić iz Sindikata Brodosplit.

Tvrdi da ne zna za plan B, ali da je čuo da je "ministar osigurao neko alternativno rješenje". No, o njemu - šuti. Baš kao i vrhovni zapovjednik, čija je Vlada 2014. dok je Zoran Milanović bio premijer naručila gradnju. Ali i šef vojske, admiral Robert Hranj kojeg kao da se ovi problemi ne tiču.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.