Prva pošiljka Pfizer cjepiva u Hrvatsku stiže krajem mjeseca?

02.12.2020. 21:15:00

Navodno bi cjepivo trebalo stići odmah po odobrenju, krajnji rok je 29. prosinca

Kompanija Pfizer spremna je poslati prve pošiljke cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatsku u samo nekoliko sati nakon što regulatorne agencije odobre njegovu upotrebu, kazala je danas za Večernji list Dervila Keane iz te farmaceutske tvrtke.

Prije toga, njihov kandidat za cjepivo poznato pod nazivom BNT162b2 mora proći autorizaciju Europske agencije za lijekove (EMA) te nacionalnog tijela, Halmeda.

Iz europskog regulatora Večernjem su potvrdili kako su upravo započeli s finalnom evaluacijom Pfizerova cjepiva, da očekuju da će posao završiti za dva do tri tjedana te da je apsolutno krajnji rok koji su si postavili za izdavanje mišljenja o uvjetnom odobrenju 29. prosinca.

Pošiljke čim je prije moguće

Hrvatska nabavku cjepiva realizira preko Europske komisije, koja je od te farmaceutske kompanije naručila 300 tisuća doza.

“Oduvijek smo govorili da je naš cilj započeti prvu pošiljku što je prije moguće, u roku od nekoliko sati od primanja odobrenja ili odobrenja bilo koje regulatorne agencije. Zemlje možemo opskrbljivati tek nakon što je izdano regulatorno odobrenje ili odobrenje, a svaku ćemo zemlju opskrbljivati dozama cjepiva robusnim postupkom, u skladu s ugovorima o opskrbi koje smo sklopili s pojedinim zemljama”, dodaje Dervila Keane.

Večernji list podsjeća kako bi se prema nekim informacijama, u prvoj pošiljci cjepiva za Hrvatsku, koja je od raznih proizvođača preko EK rezervirala ukupno 5,6 milijuna doza cjepiva, trebalo naći 125 tisuća doza Pfizerova cjepiva koje, prema podacima proizvođača, ima učinkovitost od gotovo 95 posto i koje se daje u dvije faze, s razmakom od tri tjedna.

Izvor: Telegram.hr/Foto: AFP

Autor: