Redaju se ponuđači: Borbene zrakoplove nude nam iz sedam država

09.09.2020. 11:12:00

Posljednji je dan roka za podnošenje ponuda u pozivnom natječaju za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. U Ministarstvo obrane u srijedu dolaze predstavnici sedam država.

U Ministarstvo obrane su u srijedu ujutro prvi ponudu donijeli Šveđani.

'Veoma sam sretna što vas mogu izvijestiti da je švedska vlada uručila hrvatskoj vladi ponudu za kupnju borbenih aviona. Gripeni su već dugo važan dio švedskog ratnog zrakoplovstva, samim time i obrane. Gripen sjajno surađuje sa svim državama koje se koriste njegovim avionima, u ovoj regiji s Češkom i Mađarskom. Nadamo se da će i Hrvatska biti dio te suradnje', rekla je veleposlanica Diana Helen Madunic, javalja N1. 

Ministar obrane Mario Banožić je rekao da proces validacije i evaluacije ponude traje tri mjeseca, nakon čega će se napraviti prijedlog za Vladu. Nada se da će to biti do kraja godine.

'Zatražili smo inicijativne ponude od SAD-a za nabavku novih F-16, imamo ponude Švedske za nabavke Gripena, zatražili smo ponude za rabljene avione europske proizvodnje od Italije i Francuske, za rabljene F-16 avione od Norveške, Grčke i Izraela, nadam se da će se svi odazvati', rekao je ministar.

Upitan kupuje li se eskadrila, rekao je: 'Kupujemo 12 aviona, u većim zemljama su i veće eskadrile'.

Osvrnuo se i na odbijenicu Zorana Milanovića koji kaže da će o tome odlučiti Vlada. 'Volio bih da to bude naša jedinstvena odluka. S predsjednikom Republike imam uredne briefinge. Prema Ustavu je i vrhovni zapovjednik. Čovjek se izjasnio da je riječ o odluci koju će donositi Vlada', rekao je.

Izvor: tportal.hr/Foto: Robert Anic/PIXSELL

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.