Rusi predstavljaju svoju formulu za mir u Ukrajini: Dmitrij Medvedev predlaže sedam ključnih točaka

14.03.2024. 13:22:00

Rusi imaju svoju formulu za mir koja bi trebala funkcionirati u slučaju Ukrajine.

Tu formulu koja se sastoji od sedam ključnih točaka, predstavio je na Telegramu bivši ruski predsjednik i premijer te sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi 7dnevno.

Rekao je kako je taj plan “human za sve”.

Optužio Ukrajinu da nije spremna pregovarati o kraju rata

Medvedev je najprije optužio Ukrajinu da uopće nije spremna pregovarati o kraju rata, a kasnije je izložio famoznu formulu za mir.

Evo kako ona izgleda:

1. Ukrajina treba priznati poraz u vojnom smislu. Potpuna i bezuvjetna predaja Ukrajine i njene neonacističke klike. Demilitarizacija Ukrajine i zabrana stvaranja paravojnih snaga na njezinom teritoriju u budućnosti.

2. Međunarodna zajednica treba prepoznati nacistički karakter političkog režima u Kijevu i treba provesti prisilnu denacifikaciju svih državnih tijela pod kontrolom UN-a.

3. UN treba donijeti izjavu o gubitku međunarodne pravne osobnosti Ukrajine i onemogućiti joj pristupanje vojnim savezima bez pristanka Rusije.

4. Ostavka svih ustavnih vlasti u Ukrajini te provođenje izbora odmah za uspostavu privremenog parlamenta samoupravnog teritorija.

5. Usvajanje od strane privremenog parlamenta zakona o isplati svih potrebnih odšteta Rusiji, uključujući isplate rođacima poginulih građana naše zemlje i isplate za štetu nanesenu zdravlju ranjenih.

6. Službeno priznanje od strane privremenog parlamenta da je ukrajinski teritorij zapravo teritorij Ruske Federacije te usvajanje akta o ponovnom ujedinjenju s Rusijom.

7. Samoraspuštanje privremenog parlamenta. UN-ovo priznanje čina ponovnog ujedinjenja.

Medvedev ovaj plan naziva “mekom ruskom formulom za mir”.

“Ovo je kompromisna pozicija, zar ne?”, napisao je na Telegramu.

Na kraju je zaključio kako se na temelju toga može tražiti i konsenzus s međunarodnom zajednicom.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.