S PONOSOM BITI HRVATSKI VOJNIK

26.03.2023. 09:00:00

Hrvatski vojnik je osoba koja služi u hrvatskoj vojsci. To znači da je dužna poštovati zakone i propise vojske te se pridržavati naređenja svojih nadređenih. Hrvatska vojska ima različite postrojbe i odjele koji se bave različitim zadacima, poput obrane zemlje, humanitarnih akcija i međunarodnih operacija. Hrvatski vojnici su dužni proći odgovarajuću obuku i redovito se osposobljavati kako bi bili spremni za različite situacije i zadatke. Oni su također dužni poštovati ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo te se pridržavati etičkih načela i standarda profesije. Hrvatski vojnici su važan dio hrvatske obrambene snage i imaju važnu ulogu u zaštiti i sigurnosti zemlje i njenih građana.

Hrvatski vojnik je dužan biti sposoban raditi u timu i podnositi fizičke i psihičke izazove. On ili ona mora biti sposobna donositi odluke pod pritiskom i biti sposobna reagirati na promjene u okruženju. Hrvatski vojnici su također dužni biti spremni na mobilizaciju i odlazak na dužnost u bilo kojem trenutku, bilo da se radi o obrani zemlje ili sudjelovanju u međunarodnim operacijama. Oni također imaju odgovornost prema svojim kolegama vojnicima i moraju poštivati njihova prava i zakone vojske. Hrvatska vojska ima mnoge programe i aktivnosti za podršku vojnicima i njihovim obiteljima, kako bi se osiguralo da su vojnici sposobni obavljati svoje dužnosti i da su u dobroj formi mentalno i fizički.

Kako postati hrvatski vojnik

Hrvatski vojnik se može postati na nekoliko načina, uključujući odlazak u vojnu školu ili se pridružiti vojsci dragovoljno i potpisati profesionalni ugovor. Hrvatska vojska također nudi mnoge mogućnosti za napredovanje i razvoj karijere za svoje vojnike, uključujući dodatnu obuku i edukaciju. Hrvatski vojnici su također dužni sudjelovati u redovitim vježbama i treninzima kako bi se osiguralo da su sposobni obavljati svoje dužnosti u svakom trenutku. Oni su također dužni nositi odgovarajuću vojnu opremu i obuku kako bi bili spremni za različite situacije i zadatke. Hrvatski vojnici imaju važnu ulogu u zaštiti i sigurnosti zemlje i njenih građana.

Hrvatski komandosi

Hrvatski komandosi su elitne jedinice hrvatske vojske koje se specijaliziraju za izvedbu zahtjevnih i složenih zadataka, poput protuoklopne borbe, antiterorističke akcije i zaštite važnih objekata. Oni su prošli posebno tešku obuku i osposobljavanje kako bi bili sposobni izvršavati svoje zadatke u bilo kojim uvjetima. Hrvatski komandosi su poznati po svojoj izdržljivosti, sposobnosti da se prilagode različitim situacijama i visokom razini taktičkog znanja. Oni su također dužni poštovati ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo te se pridržavati etičkih načela i standarda profesije.

Hrvatski komandosi su sposobni izvršavati zadatke u različitim okruženjima, uključujući ratne zone i mirnodopske operacije. Oni su također sposobni raditi u timu i podnositi fizičke i psihičke izazove. Hrvatski komandosi su također dužni biti spremni u bilo kojem trenutku na odlazak obavljanja svojih zadaća, bilo da se radi o obrani zemlje ili sudjelovanju u međunarodnim operacijama. Oni također imaju odgovornost prema svojim kolegama vojnicima i moraju poštovati njihova prava i zakone vojske.

Hrvatski vojnici u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine

Hrvatski vojnici su se borili za obranu Hrvatske i njezine neovisnosti te za zaštitu civilnog stanovništva. Oni su sudjelovali u različitim operacijama od Vukovara do Dubrovnika. U ratu je poginulo više od nekoliko tisuću hrvatskih branitelja (vojnika i policije), a mnogi su bili ranjeni ili su počinili suicid zbog  posljedica rata.

Domovinski rat je bio težak i traumatičan period za Hrvatsku i njezine građane, a hrvatski vojnici su se borili sa svojim životima da bi zaštitili svoju domovinu i njezinu budućnost. Unatoč teškim okolnostima, hrvatski vojnici su pokazali hrabrost i odlučnost u borbi za neovisnost i slobodu svoje zemlje.

Hrvatski vojnici su u Domovinskom ratu bili podržani i poštovani od strane većine hrvatskog stanovništva. Oni su bili najzasluženiji za obranu Hrvatske te vraćanje njezinih granica. Dragovoljci koji su se priključili u obranu suvereniteta kako bi pomogli u obrani zemlje, većina njih su kasnije postali profesionalni vojnici i stvarali Hrvatsku vojsku. Hrvatski vojnici su se suočili s mnogim izazovima tijekom rata, uključujući teške bojne situacije na ratištima. Ipak, oni su se borili hrabro i odlučno te su uspjeli obraniti Hrvatsku i njezine građane. Hrvatski vojnici su danas poštovani kao heroji koji su dali svoje živote u borbi za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:hrvatski-vojnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.