Saborska iskaznica uklanja sve blokade: zastupnici mogu putovati gdje god žele, ali nema kontrole koriste li je u privatne ili poslovne svrhe

29.03.2020. 11:52:00

Nakon što smo pisali da je HDZ-ov Miro Kovač u nedjelju, prije donošenja najavljene odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, s obitelji iz Zagreba otišao u Seget Donji, pod pretpostavkom da će se htjeti vratiti u hrvatsku metropolu upitali smo Hrvatski sabor jesu li zastupnicima dali propusnice za interne migracije.

- Hrvatski sabor zastupnicima ne izdaje posebne dozvole, za dolazak na sjednicu Hrvatskog sabora služi im njihova zastupnička iskaznica. To vrijedi i za zastupnika Mira Kovača, izabranog u 9. izbornoj jedinici - odgovorila nam je Marina Buntić Juričić, voditeljica Službe za medije Hrvatskog sabora.

Dozvola za kretanje

Zatražili smo je dodatno objašnjenje.

- Za obavljanje svojeg rada saborski zastupnici mogu se služiti svojim zastupničkim iskaznicama. Tako je dogovoreno sa Stožerom civilne zaštite i Ravnateljstvom policije - kazala nam je sugovornica.

Nekoliko parlamentaraca iz dalmatinskih izbornih jedinica pitali smo jesu li im u Saboru dali “uputu” smiju li zastupničku iskaznicu koristiti u privatne svrhe, a ne samo u poslovne, kao što su odlasci na sjednice najvišeg predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti, te za koje će se svrhe oni njome koristiti.

- Zastupnička iskaznica smatra se dozvolom za kretanje. Nismo dobili upute u kojim je slučajevima smijemo ili ne smijemo koristiti kao “propusnicu”. Smatram da bi ograničenje njezina korištenja trebalo postojati samo zbog zdravstvenih razloga, pri čemu mislim kada bi zastupnik bio u samoizolaciji - kazao nam je Arsen Bauk.

- Znači, smatrate da, osim u slučaju samoizolacije, korištenje zastupničke iskaznice ne treba imati ograničenje i da je saborski zastupnici mogu koristiti i u poslovne i u privatne svrhe? - upitali smo ga.

- Zastupnika ima oko 150. Zastupnici smo cijele države 24 sata na dan i ta vrsta ograničenja nije razmjerna ugrozi koju možemo napraviti - kaže predstavnik 10. izborne jedinice.

Arsen Bauk nadalje kaže da zastupničku iskaznicu još nije koristio u svrhu internih migracija.

- U Zagrebu sam i ne idem iz njega. Kad budem trebao ići iz Zagreba, koristit ću iskaznicu, ali to nemam u planu. Jedino bih je eventualno mogao koristiti, sukladno odluci Nacionalnog stožera, iz vitalnih obiteljskih razloga, ali za sada ih, na svu sreću, ne vidim - rekao nam je Bauk, te se osvrnuo na samu odluku o zabrani migracija koja je, kako je kazao, Bračanima, Hvaranima, Korčulanima i ostalima nepotrebno priuštila probleme u svakodnevnom životu.

- Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta je radi građana trebalo bolje napisati i kao područje prebivališta označiti bivše općine, a ne sadašnje. To znači da bi jedna cjelina trebali biti Split, Kaštela i Solin, uključujući Podstranu. Brač bi trebao biti cjelina kao takva, zatim Trogir, Marina, Okrug i Seget, potom Makarsko primorje...

image
Miro Bulj 
Davor Pongračić/HANZA MEDIA

Problemi u primjeni

Nema nikakvog smisla da ograničimo kretanje ljudima u selima s 80 stanovnika, a Zagreb s 800 tisuća stanovnika može normalno komunicirati. Smatram da donesenu odluku treba popraviti i prilagoditi životnim uvjetima.

To bi trebala učiniti Vlada, ako ne i Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, jer se radi o mjeri ograničenja ustavnog prava na slobodu kretanja koja može biti opravdana, no onda je treba donijeti po proceduri, a odluka je isto tako mogla odmah stupiti na snagu.

Znači, intencija mjere bila je opravdana, ali nakon što je prošlo nekoliko dana i nakon što se vide problemi u njezinoj primjeni, njezine izmjene treba donijeti u raspravi uz sagledavanje svih segmenata - kazao je Bauk, koji je o tim problemima građana u srijedu popodne govorio i u Saboru, i kaže da je preko splitsko-dalmatinskog župana pokušao da se odluka prilagodi makar otočanima.

- Na Braču imamo tri benzinske crpke, a osam općina, pa ljudi moraju tražiti propusnicu da bi natočili gorivo - navodi zastupnik.

Mira Bulja u petak smo nazvali upravo dok je iz Zagreba, gdje prisustvuje svakoj sjednici Hrvatskog sabora, putovao u svoj Sinj.

Pitali smo ga vrijedi li zastupnička iskaznica samo za parlamentarca ili oni s njom mogu iz grada u grad voziti i svoju obitelj.

- Ni u ludilu mi takvo nešto ne bi palo na pamet pitati. Zastupnici tu iskaznicu ne bi trebali koristiti u privatne svrhe, osim da odu doma i opet se vrate u Zagreb na sjednice Sabora. Ne pada mi na pamet nikoga voziti sa sobom u automobilu, stao sam samo natočiti benzin i idem ravno u Sinj.

Tamo ću do sljedeće sjednice volontirati u Crvenom križu - rekao nam je Bulj, koji također smatra da odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta (za obične građane) treba "popraviti” jer nije normalno da netko iz Hrvaca ne može bez propusnice do svoje njive koja je u susjednome mjestu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Tanja Gattin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.