Sačić traži poništenje presude iz totalitarizma i jugokomunističkog sustava konfiskacije imovine u Zrinu

22.10.2020. 20:38:00

Danas su u Europskom domu u Zagrebu saborski zastupnici Hrvatskih suverenista Željko Sačić i Marko Milanović Litre održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o konficiranoj pokretnoj i nepokretnoj imovini Hrvata u Zrinu.

Tom je prigodom Željko Sačić izvijestio da je u četvrtak podnio tužbu Županijskom sudu u Sisku kojom traži da se proglasi ništetnom presuda kotarskog suda u Dvoru na Uni kojom je 1946. konfiscirana sva pokretna i nepokretna imovina Hrvata u Zrinu.

Sačić je na konferenciji za novinare rekao da im je imovina oduzeta 1946. “nakon partizanskog pomora nad hrvatskim življem u Zrinu”, 9. rujna 1943.

Ta presuda je, kako kaže, imala pravne učinke u bivšoj SFRJ, a 30 godina u hrvatskom demokratskom društvu nije bilo dovoljno kako bi je se proglasilo ništetnom i izoliralo kao eklatantan primjer totalitarizma i jugokomunističkog sustava.

Na to nas, smatra Sačić, obvezuju mnoge europske rezolucije i konvencije koje osuđuju zločine totalitarističkih sustava, a posljednja rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019.  izrijekom spominje da se države članice EU obvezuju ukloniti sve ostatke funkcioniranja ostataka totalitarnih sustava, nacizma, fašizma ili komunizma.

No, dodao je, naša Vlada i pravosudna tijela, Vrhovni i Ustavni sud još nisu donijeli ni jedno takvo pravno shvaćanje i stajalište – iako su obvezni – kojima bi jasno sugerirali da se takve nehumane i necivilizirane presude uklone.

Izvijestio je da je zbog toga, kao saborski zastupnik, izabran u 6. izbornoj jedinici gdje se nalazi Zrin, podnio tužbu kojom se ukazuje na protupravnost i neodrživost takvog stanja.

Sačić smatra da je presuda iz 1946. duboko protivna temeljnim ustavnim načelima i vrednotama RH i da je u koliziji s javnim poretkom i moralom, necivilizirana i protivna Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda, UN-ovoj Deklaraciji o ljudskim pravima i slobodama.

“Očekujemo da će presuda biti donijeta i kratkom roku provedena”, dodao je i ustvrdio da bi to bio velik korak za sve napaćene ljude Zrina, odnosno njihove nasljednike koji su izravno oštećeni i raseljeni oko Đakova, Slatinskog Drežnika i Našica i sada, kako je rekao, vide oglase beogradskih agencija za nekretnine o prodaji kuća.

To je prestrašno, rekao je, da se na razbojnički način uđe u posjed i zahvaljujući nepoduzimanju pravnih mjera ti posjednici, a ne vlasnici, prodaju tuđe kuće. Toga nema nigdje u Europi, rekao je Sačić.

Marko Milanović Litre/Izvor: Nacionalno

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista  Marko Milanović Litre drži da u današnje vrijeme kada smo vidjeli kako totalizam utječe na ljudske živote i na koji način sputava ljudske slobode, neshvatljivo je da i danas u Hrvatskom saboru sjede pojedinci koji zagovaraju uzimanje privatnog vlasništva, i to im je jedna od glavnih politika koje zagovaraju u svom političkom radu.

“Tu prije svega mislim na zeleno-lijevu koaliciju  koja je svojim djelovanjem do sada pokazala da nas želi vratiti u totalitarna vremena koja su, nadam se, davno iza nas. Od 1945. do slobodne hrvatske, Hrvati, ali i ostale manjine su trpjele velike štete, oduzimana  su im stečena prava i slobode koje su imali, a to je prije svega, što je i smisao današnje konferencije, privatno vlasništvo, za koje držim da je neotuđivo, pogotovo ne u današnje vrijeme i mislim da bi se država morala debelo pozabaviti time, da se vrati ono što je nasilno oduzeto od pojedinaca.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.