Sakoman u DORH-u zbog izjava na N1: “Pretvaramo se u kokoko-državu”

25.01.2023. 09:22:00

Psihijatar Slavko Sakoman jučer je šokirao javnost kada je prilikom gostovanja u Novom danu N1 televizije ispričao da ima saznanja o policajcima koji su izašli na intervenciju na kojoj su "počastili" prisutne kokainom, a svemu je, navodno, svjedočio sin jednog visokog dužnosnika, koji, opet navodno, nije i sam konzumirao drogu. Reakcija policijskog sindikata je bila burna, a Sakoman je zbog svega pozvan na razgovor u DORH.

“Očekujem da će me puno više pitati nego što ću reći. Jučer sam za N1 rekao tu priču, nije fokus na mojim motivima. Žao mi je tih mladih ljudi koji će možda imati neke poteškoće. U fokusu je naprosto ukazivanje na istinu koja se tiče građana Hrvatske. Dva pisma premijeru i ministru Božinoviću, ravnatelju policiji, gdje im kažem kao stručnjak, što se događa u Hrvatskoj od 2015. naovamo. Mi se pretvaramo u kokoko-državu, državu korupcije, kokaina i kocke. Zašto nisu pokrenute sborske rasprave o tome, zašto moji kolege psihijatri nisu ni riječ rekli o tom problemu…”, kaže Sakoman.

“Pitanje je samo je li iskaz majke tog dečka, koji je navučen godinama na kokain i koja je platila tisuće eura dilerima… A konačno, i on sam mi je to rekao”, kaže psihijatar.

Sakoman kaže da ne zna je li naštetio ugledu policije ako se situacija koja se ne bi smjela dogoditi naprosto dogodi. “Ja ne mogu negirati mogućnost da je duboka istina drugačija. Ali jedan spontani iskaz majke koja je pala na 50 kila jer joj je sin recidivirao…”, govori.

Na pitanje je li pokušao službenim kanalima prijaviti policijske službenike. “Da sam to učinio samo tako, diskretno, pojeo vuk magare. Procijenio sam da je javni interes toliki da sam to odlučio podijeliti s televizijom”, kaže Sakoman dodajući da će ova situacija možda pomoći i tim djelatnicima policije. “Žao mi je što su spomenuli sina jednog dužnosnika. Možda bi njegova situacija ili situacija njegovog oca bila lošija da nisam ništa rekao”, kaže.

Hrvatska preplavljena drogom

Poznati psihijatar kaže da zlouporaba kokaina u vojsci i policiji nisu više izolirani incidenti… Sakoman kaže i da izuzetno cijeni policiju i da im želi pomoći. O pozivu u DORH kaže kako je bila njihova dužnost da reagiraju, ali nije htio reći što misli zbog čega je reakcija bila tako promptna.

“Droga je enormna, kad bi policija zaplijenila samo deset posto, rekao bih da dobro rade posao”, govori Sakoman o količini droge koja se nalazi u Hrvatskoj. On smatra da policija ne plijeni dovoljno droge, ali da čuje kako se droga prenosi iz jednog grada u drugi i da praćenje više nije moguće jer se ne radi o heroinu. “Heroinski ovisnik se morao javiti na liječenje, ne možeš financirati drogu ili se ubij ili se liječi. Točno to pokazuje kakav je rad policije na lokalnoj razini”, kaže.

“Većina djelatnika policije želi raditi, ali da bi oni radili, njihovi šefovi moraju to dopustiti, moraju poticati i motivirati. Po mom sudu to ne rade. Organizirani kriminal po svojoj naravi je sprega kriminalaca i sustava koji im daje potporu. Ni karteli u Meksiku ne bi dilali da nije čak i glavni šef policije dio tog lanca…”, govori Sakoman.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.