Samo jedan novi slučaj! U RH je ukupno 2222 ljudi oboljelo

15.05.2020. 15:14:00

Od jučer imamo jednog bolesnika s Covidom 19. To je ukupno 2222 slučaja u Hrvatskoj. Jedna žena je preminula - kazao je Vili Beroš...

Nacionalni stožer na redovnoj pressici za medije u 14 sati objavljuje najnovije informacije o korona virusu.

POGLEDAJTE VIDEO: Od jučer imamo jednog bolesnika s Covidom 19

- Od jučer imamo jednog bolesnika s Covidom 19. Ukupno 2222 slučaja u Hrvatskoj. Jedna žena je preminula iz splitsko-dalmatinske županije - kazao je Vili Beroš.

 Ukupno je 95 mrtvih u Hrvatskoj. Oporavljenih je ukupno 1869.

Načelnik Nacionalnog stožera objavio je da se od 18. svibnja ukidaju i ograničenja u pomorskom prometu.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje novinara o proglašenju završetka epidemije u Sloveniji te postoji li ista mogućnost za Hrvatsku:

Proglašavanje epidemije ili njenog završetka se po novom zakonu provodi tako da HZJZ daje prijedlog ministru, a onda on daje prijedlog Vladi. To je jedna epidemiološka procjena koja se bazi na opasnosti bolesti i transmisiji te na temelju broja oboljelih - rekao je Capak.

Na pitanje o tome kako će izgledati izbori te hoće li se na izbore ići s maskama odgovorio da je to pitanje za DIP. '

- Kad dobijemo pitanje od DIP-a stručnjaci će iznijeti svoje mišljenje - poručio je Capak. 

Rekao je da za praonice rublja u hotelima ne postoje posebne preporuke. 

- Virus ugiba na 56 stupnjeva i osjetljiv je na deterdžente. Svi postupci koji se i inače koriste uništavaju virus - objasnio je Capak.

Stožer su upitali i za let Frankfurt-Zagreb.

- To je pitanje za kompaniju, mi smo dali vrlo precizne upute koje smo prije toga iskomunicirali s jednim našim avio prijevoznikom. Oni su već imali upute od stranih kompanija, mi smo sve prepisali, pa su to pitanja za njih - rekli su iz stožera.

- Mi smo već nekoliko puta pričali o tome zašto je nedjelja neradni dan. S produžavanjem radnog vremena preko tjedna dobili smo više sati, i trebali smo pronaći balans. Da spriječimo virus da se širi, svaki dan na tu vagu stavljamo mjere koje imamo i mogućnosti balansiranja. Nedjelja je dan kada mogu duže vremena boraviti u shopping centrima jer su slobodni, i smatrali smo da bi nedjelja bila dan koja će izbalansirati to - odgovorio je Capak na pitanje o neradu nedjeljom.

- Ušli smo u treću fazu. Naša iduća konferencija će biti u ponedjeljak u 14 sati. Dotada će stožer civilne zaštite izdati priopćenja s najnovijim informacijama - zaključio je Božinović.

Izvor: 24sata/ Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: Višnja Kragić Mahmutović

Autor: