Sedlar na premijeri filma o Tuđmanu prozvao Obuljen Koržinek: Njezinim radom mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar

12.05.2022. 07:33:00

U Zagrebu je u srijedu navečer održana premijera igranog filma ‘Bilo jednom u Hrvatskoj’ Jakova Sedlara, koji govori o životu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kojeg igra holivudska zvijezda, dvostruki oskarovac Kevin Spacey.

Prije same projekcije redatelj Sedlar teško je optužio ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, zbog koje, kako je rekao, film još uvijek ne može ići u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu, javlja Večernji list.

‘Ovaj film nastao je bez pomoći HAVC-a i Ministarstva kulture, a to se vidi i na odjavnoj špici. Tri puta odbijeni smo iz njima a i meni znanih razloga. Film smo uspjeli napraviti uz pomoć dobrih hrvatskih ljudi. Međutim, prije dva mjeseca pojavila se mogućnost da u Los Angelesu sve crno-bijele materijale prebacimo po prvi put u kolor, želeći da i taj dio filma bude poseban. Obratio sam se na dvije adrese hrvatskih tvrtki koje su u državnom vlasništvu, ali ministrica kulture opet je postala prepreka da se taj dio riješi i da film uđe u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu, kao što je predviđeno. Već je dogovoreno 19 distribucija po Hrvatskoj i 14 po svijetu, ali one se neće dogoditi dok ne podmirimo taj zadnji račun. S ovog mjesta protestiram protiv rada ministrice kulture koja se pokazala potpuno nekompetentna osoba za ono što radi. Njezinim radom mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar’,  rekao je između ostalog Sedlar, prenosi Narod.hr .

‘Nije to film samo o predsjedniku’

U filmu Spacey glumi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, no to nije film samo o predsjedniku.

‘Bio sam dobar prijatelj i blizak suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo niti demokratske nezavisne Hrvatske, članice Europske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsjednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o cijelom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumjeti priču. Film će bit zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba kazati, pogotovo za mlade generacije i za publiku vani. Film će zbog Kevina Spaceyja igrati po cijelom svijetu, objašnjavao je Sedlar ranije.

Kaže kako se Spacey, prije nego je pristao igrati Tuđmana, temeljito pripremio. O njemu je pročitao nekoliko knjiga i pogledao sve što je mogao na internetu.

‘Došao je savršeno dobro informiran o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao igrati nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te osobnosti koju tumači. Znao je masu detalja. On apsolutno poštuje predsjednika Tuđmana, tako ga i igra’, kaže Sedlar.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Jakov Sedlar, Nina Obuljen Koržinek, montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Izvorni autor: narod.hr/Večernji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.