Šesto hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

27.07.2020. 08:54:00

Nakon biskupova završnog blagoslova svi su sudionici pozdravili Domovinu pjevanjem hrvatske himne ”Lijepa naša Domovino”...

U svojem već ustaljenom terminu – zadnji petak u srpnju mjesecu – ove godine bio je to petak 24. srpnja, održano je u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Čudotvornoj Gospi Sinjskoj…

Šesto po redu, u nizu takvih prethodnih, okupilo je ovo hodočašće hrvatske vojnike, policajce i branitelje kako bi Majci od Milosti u Gospinom sinjskom Svetištu iskazali svoju zahvalnost za sva primljena dobročinstva, moleći ju da im i dalje bude milostiva pomoćnica i braniteljica. Zbog epidemije koronavirusa i opasnosti s time u vezi, hodočašće je održano u brojčano smanjenom broju, uz održavanje svih potrebnih i propisanih mjera zaštite, sukladno važećim propisima za to nadležnih institucija.


No, smanjen broj nimalo nije umanjio atmosferu pobožnosti i sabranosti, koja je vladala za svo vrijeme hodočašće: od jutarnjih sati kad su se pripadnici hrvatske vojske, hrvatske ratne mornarice i policijski službenici iz PU splitsko-dalmatinske, PU dubrovačko-neretvanske, PU šibensko-kninske i PU zadarske, policijski službenici Interventne jedinice Split, te Specijalne jedinice policije počeli okupljati u prostorima Svetišta pa do ranih poslijepodnevnih sati kad su se počeli razilaziti. Već u 8.30 ujutro pa sve do kraja mise bilo je moguće pristupiti sakramentu pomirenja – svete ispovijedi u ispovjednom prostoru.

U 10.30 počela je koncelebrirana misa koju je predslavio mons. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, u zajedništvu s don Markom Medom generalnim vikarom Vojnog ordinarijata, fra Antom Čovom gvardijanom sinjskog Svetišta te vojnim i policijskim kapelanima iz Splita, Zadra, Šibenika, Knina i Dubrovnika. Misno slavlje je svojim pjevanjem pratila policijska klapa ”Sveti Mihovil”.


Na hodočašću su sudjelovali kontraadmiral Ivo Raffanelli zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, general-bojnik Slaven Zdilar u ime Ministarstva obrane, načelnik ureda zapovjednika zapovjednik Hrvatske ratne mornarice brigadir Darko Podrug; voditelj Samostalnog odjela za potporu Vojnome ordinarijatu bojnik Ivica Krišto; u ime pak Ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak glavna tajnica istog Ministarstva, Mario Dokmanić, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom te načelnici Policijskih uprava šibensko-kninske Ivica Kostanić, dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, koordinator hodočašća i načelnik Sektora policije u PU splitsko-dalmatinskoj Ivica Franić, načelnik PPAP Zadar Petar Strmota te načelnik Policijske postaje Sinj Mislav Filipović-Grčić.


Mons. Bogdan je u svojoj propovijedi istaknuo kako se ovogodišnje hodočašće održava u specifičnim prilikama koje je uzrokovala epidemija koronavirusa. “On je zahvatio cijeli svijet, pa tako i našu Domovinu. Ne posustaje i iziskuje silne napore i pojedinaca i društva i države kako bi mu se stalo na kraj, kako bi se proniknula njegova struktura, pronašlo djelotvorno cjepivo, i umanjile nemile posljedice koje po zdravlje ljudi još uvijek uzrokuje”. Dokaz je to, istaknuo je msgr. Bogdan, s jedne strane, naše nemoći s kojom nas je suočio u trenutku kada smo možda bili čvrstog uvjerenja da smo besprijekorno zavladali znanjima, znanošću i tehnikom…

“S druge pak strane uzrokovao je da se na svjetlu dana očitovala silna solidarnost i zajedništvo u međusobnoj pomoći i brizi za opće i pojedinačno dobro. Upravo to je ono što je baš u našem hrvatskom društvu tako jasno došlo do izražaja proteklih mjeseci borbe s COVIDOM-19, ali teškim posljedicama potresa  koji je nedavno pogodio naš glavni grad Zagreb. Ta je solidarnost i to zajedništvo, ta upućenost jednih na druge bila i ostala ona snaga koja nas nosi i gura naprijed i na kojoj valja graditi i koju valja brižno čuvati. Solidarnost i zajedništvo su nas nosili u teškim trenutcima Domovinskog rata, oni nas trebaju obnovljeni zamahom nositi i danas, i ove 2020. godine kad se, nadolazećeg 5. kolovoza, spremamo na obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije ”Oluja-95“ te Dana Domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i  Dana hrvatskih branitelja, a u našoj Vojno-redarstvenoj biskupiji i blagdana njezine Zaštitnice – Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta”.


“Upravo u tom kontekstu mons. Bogdan je, i ovom prigodom, sve pozvao: “Draga braćo i sestre, budimo narod nade, budimo narod koji moli, budimo narod koji vjeruje u Krista Gospodina, Riječ Božju koja je tijelom postala. Ne mirimo se s umorom i s predajom pred tijekom zbivanja… To je, uvjereni smo, lijek za našu tako dramatičnu rascjepkanost i podijeljenost, i za ono očajno nezadovoljstvo kojemu u našoj Domovini svakodnevno svjedočimo”.

Čudotvorna Gospa Sinjska

“U tomu će nam Blažena Djevica Marija, koju ovdje u Sinju častimo kao našu Čudotvornu Gospu Sinjsku, biti sigurno utočište i pomoć. Ona je, kako nam je to papa  Franjo ovih dana snažno posvijestio, i Majka milosrđa, i Majka nade i Utjeha selilaca. Da bismo kao putnici u svom hodu ovim našim vremenom i ovim našim prostorom vidali rane koje nas i kao pojedince i kao društvo duboko tište, itekako smo potrebni i milosrđa i nade i utjehe!  Ona će nam sve to najbolje izmoliti, najuspješnije posredovati. Molimo se zato njoj, našoj Majci, Gospi našeg Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta: Daj, Majko, milosti puna, da po Tvom zagovoru oživi Crkva i domovina. Daj da se sakupi sve što je rasuto, da se osvijesti sve što je zaboravljeno, da iz vjerne i teške prošlosti izraste vjernija i svjetlija budućnost. Bila si majka naše Crkve i našeg naroda u stoljećima kad smo se kao narod i kao Crkva rađali; bila si nam utočište u krvavim vremenima kad smo izdisali pod udarcima; bila si stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova. Majko naše prošlosti, budi i majkom naše sadašnjosti i budućnosti. Amen.”


Prije završnog blagoslova svim nazočnim hodočasnicima na čelu s Vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom, obratio se gvardijan sinjskog Svetišta fra Ante Čovo zahvalivši im na njihovom sudjelovanju na ovom hodočašću, pa i u specifičnim okolnostima uzrokovanim epidemijom koja vlada. Utoliko više, istaknuo je gvardijan Čovo, valja istaknuti zahvalnost na ustrajnosti da se očuva započeti hodočasnički hod, sada već šesti put po redu, hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj. Ona je bila naše utočište i naša zaštitnica kroz povijest, ona je to jednako i ne manje danas, zaključio je fra Ante Čovo.


Nakon biskupova završnog blagoslova svi su sudionici pozdravili Domovinu pjevanjem hrvatske himne ”Lijepa naša Domovino”, te su zatim ostali u zajedničkom druženju i na priređenom objedu na samostanskom dvorištu. Istodobno imali su ponovno prigode za osobnu molitvu pred Gospinom čudotvornom slikom.

I ovogodišnje hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja ponovno je očitovalo snažnu duhovnu atmosferu, ispunjenu njihovom molitvom i pjesmom, njihovim aktivnim i nesebičnim sudjelovanjem kako u prethodnim brojnim pripremama tako i u liturgijskim činima današnjeg slavlja. Sve je to, osjećalo se to svakoga trenutka, bilo prožeto molitvenim uzdahom koji se danas, iznova otkrivenom snagom, uzdizao iz hodočasničkih srdaca, otčitavao s njihovih usana i sa njihovih lica: „Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!


Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: L.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.