'Šimini anđeli pakla' na Velebitu, na grobu poginulog suborca Antuna Zarožinskog

17.09.2019. 20:45:00

Još 2001. godine pripadnici Kluba Specijalne jedinice policije "Šimini anđeli pakla" podigli su na Velebitu spomenik svome poginulom suborcu Antunu Zarožinskom. Svake godine okupljaju se, i na današnji dan (15.9.) odlaze u Mali Golić, kako bi se sjetili svoga prijatelja koji je poginuo s tridesetak godina u ratnom vihoru.

- Zarožinski je jedini naš pripadnik koji je pogonio na Velebitu i svake godine dio članova, koji su u prilici odlazi na Velebit. Poginuo je 1993. godine ali trenuci su to kojih se sjećamo kao da su bili jučer. Sjećanja su to koja ne blijede, i dokle god je netko od nas živ posjećivat ćemo mjesto gdje je naš suborac poginuo, uvijek na ovaj dan 15. rujna.- saznajemo od pripadnika MUP-a RH, PU Brodsko- posavske, Specijalne jedinice policije. 

Ratni vihor odveo je ovu malu, ali vrhunski uvježbanu ekipu od Vukovara, Okučana, Gline, Velebita i desetine drugih malih mjesta sve do samog krajnjeg juga do Konavala. 1. Specijalna jedinica policije PU Brodsko-posavske "Šimini anđeli pakla", osnovana je 15. ožujka 1991. i njeni pripadnici su prošli sva ratišta: istočno-slavonsko, sudjelovanje u osvajanju vojarne u Slavonskom Brodu, zapadno-slavonsko ratište, južno bojište, akciju ,"Maslenica" te akciju ,,Medački džep". Neizostavan i veliki doprinos jedinice je bio i u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja". Kod kuće su imali rat, a oni su išli i dalje, po zapovijedi, braniti cijelu domovinu.To je jedna od najelitnijih jedinica u Hrvatskoj i njihov ratni put pisan je zlatom.

U Domovinskom ratu poginulo je 11 specijalaca. Dobivali su najteže zadatke jer su za to bili obučeni i najspremniji, a to su u onom surovom vremenu mogli izdržati samo odlučni, hrabri i izdržljivi.

 

Izvor: EBROD

Izvorni autor: lp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.