Sjećanje na hrvatskog branitelja Ivana Krpana

14.03.2021. 10:17:00

Početkom 1992. godine u Sarajevu je potpisano primirje između Hrvatske i Jugoslavenske narodne armije. Nastupilo je napeto stanje i rata i mira, a trećina teritorija Republike Hrvatske bilo je okupirano. Grad Pakrac tako je ostao podijeljen na slobodni i okupirani dio. Provokacije s okupiranog dijela nisu bile rijetkost, a da slobodni dio Pakraca nije živio u miru dokazuje i ubojstvo Ivana Krpana koje se dogodilo 14. ožujka 1992. godine. Taj hrvatski branitelj pogođen je snajperskim hicem u srce, s Gavrinice odnosno okupiranog dijela Pakraca.

Ivan Krpan rođen je 22. prosinca 1948. godine u selu Brezine, između Kutine i Lipika. Odrastao je u obitelji Antuna i Mare kao sin jedinac. U rodnom selu završio je prva četiri razreda osnovne škole, a više razrede u obližnjem Gaju. O njegovom životu, u knjizi „Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.“, profesor Stjepan Benković zapisao je:

„Obitelj ga pamti kao uzornog supruga i oca po njegovoj ljubavi i dobroti, odgovornosti i toleranciji. Veliki veseljak i šaljivac; svakoga je znao nasmijati i pošaliti se s njime. Naročito je bio omiljen među djecom. Bio je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Brezina.“

Nakon svetog Roka, 16. kolovoza 1991. godine, sveca kojega slavi selo, počeo je rat u njegovu kraju. Ivan Krpan najprije se kao dragovoljac uključio u straže u selu, a kasnije je kao dio logistike Hrvatske vojske bio zadužen za razvoženje hrane hrvatskim vojnicima i policajcima koji su bili smješteni u njegovu selu. Zadatak nije bio nimalo bezazlen jer su susjedna sela bila okupirana, pa se često znao naći pod neprijateljskom vatrom iz obližnje Bujavice. 

Jedno vrijeme bio je dežuran u seoskom domu na radio stanici i to najčešće noću. To je ipak bili previše monotono za njega pa se ponovno vratio na staru dužnost – razvoženje hrane po punktovima. U prosincu 1991., nakon oslobođenja Kukunjevca, Brezine više nisu bile u izravnoj opasnosti. Tako je početkom 1992. godine u selu formiran jedan vod 76. bataljuna Hrvatske vojske kojeg su činili Brezinčani. Prvi puta otišli su u Pakrac 13. ožujka 1992. godine te se smjestili na punktu kod nove bolnice. 

U njegovu sastavu bio je i Ivan Krpan koji je ponovno imao zadaću dovoza hrane. Nažalost samo dan kasnije stradao je obavljajući svoju dužnost. Pokopan je na mjesnom groblju u Brezinama, a iza sebe ostavio je suprugu Ivanku te kćer Željku (r. 1973.) i sina Antuna (r. 1974.).

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: Kršćanska sadašnjost

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.