Sjećanje na poginule i umrle pripadnike 25. satnije ZNG Gospić: Film „Dani prkosa“ izazvao veliko zanimanje publike

27.08.2021. 08:48:00

Iz 25. satnije ZNG Gospić   4. rujna 1991. godine formirana je 118. brigada HV, nezaobilazna u Domovinskom ratu i obrani ovog dijela ličke bojišnice. Na te dane podsjetnik je bio dokumentarni film „Dani prkosa“

Prije tri dekade na današnji dan Gospić i okolica bili su učestale mete provokacija tzv. Martićeve milicije. Bilo je to vrijeme prvih ubojstava civila, barikada, JNA promidžbe o genocidnosti Hrvata i počeci specijalnog rata na ovaj dio Hrvatske. Na Stočnoj tržnici u Gospiću organizirano je 25. kolovoza 1991. godine prvo postrojavanje 25. satnije Zbora narodne garde Gospić. Bila je mala skupina hrabrih i odlučnih branitelja, prve organizirana borbena postrojba na ovome području. Odmah nakon svečanog postrojavanja branitelji su krenuli na izvršenje borbenih zadaća. Bili su slabo naoružani, ali s čvrstim uvjerenjima da njihov grad bez borbe neće pasti.. Mnogi od njih su tijekom Domovinskog rata poginuli, neki umrli nakon oslobođenja Hrvatske. Njima na čast i spomen danas je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću služena sveta misa koju je predvodio vlč. Mario Vazgeč.

 

 

Na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijence su položili predstavnici Kluba branitelja 118. brigade, Župan Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Brkljačić, predstavnici Hrvatske vojskei policije i braniteljskih udruga. Nazočni su potom počast odali prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i položili vijence kod njegova poprsja.

 

Autentični snimci najtežih dana Domovinskog rata



 

Iz 25. satnije ZNG Gospić je 4. rujna 1991. godine formirana 118. brigada HV, nezaobilazna u Domovinskom ratu i obrani ovog dijela ličke bojišnice. Na te dane podsjetnik je bio dokumentarni film „Dani prkosa“ kojega je Državni arhiv u Gospiću premijernuo prikazao u atriju prepunog Kulturno-informativnog centra Gospić. Govoreći o filmu ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću dr. sc. Ivica Mataija naglasio je njegove osnovne značajke.

 

 

– Nakladnik filma je Državni arhiv u Gospiću, ja sam imao čast biti producent i scenarist filma, redatelj je g. Bernardi Modrić, a film je proizveo Istra film Rijeka. Film je financiralo Ministarstvo kulture i medija, a nastajao je nekoliko godina. Pri tome su nam bili značajni materijali iz arhiva HTV-a, Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, zbirke Državnog arhiva u Gospiću i zbirke Istra-filma iz Rijeke. Dio materijala smo otkupili iz privatnih zbirki pa smo na taj način prikupili vrijedne materijale iz Domovinskoga rata. Film traje 43 minute i obrađuje vrijeme uoči Domovinskog rata, zatim obrađuje prvu, najtežu godinu Domovinskog rata, ali tematizira cijeli Domovinski rat na području Gospića. Vrijednost ovoga filma je činjenica da donosi istinu o Domovinskom ratu. Ilustrira taj dio povijesti autentičnim snimcima i svjedočenjima zapovjednika obrane Gospića, istaknuo je novinarima dr. sc. Ivica Mataija.

 

Atrij Kulturno-informativnog centra Gospić bio je večeras pretijesan da bi primio sve one koji su se željeli podsjetiti tih teških, ali slavnih dana. Prije projekcije filma nazočne je pozdravio župan Ernest Petry.

 

– Poštovani dragovoljci Domovinskog rata, pripadnici hrabre 25. satnije Zbora narodne garde, pripadnici 118. brigade. Od šačice hrabrih i ustrajnih ljudi nastajala je Hrvatska vojska. Ustrajali ste četiri godine rata i na koncu oslobodili Domovinu. Na tome časnom putu su pali mnogi vaši suborci i danas vam izjavljujem iskrenu sućut svim obiteljima poginulih, za svakog vašeg suborca i prijatelja koji danas nisu među nama. Još od početaka seoskih straža na prilazima Gospiću pa do svake vojne postrojbe i policije koje su ovdje branile Hrvatsku.

 

 

U ona teška vremena prvi povjerenik RH za Općinu Gospić bio je dr. Dražen Jurković kojemu također zahvaljujem na svemu i upućujem mu iskrene pozdrave. Uvijek ću štovati sve hrvatske branitelje, u meni ćete uvijek imati iskrenu uzdanicu, a sve s ciljem da se ti dani ponosa i slave nikada ne zaborave, rekao je župan Petry.

 

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević kao i jedan od zapovjednika vodova 25. satnije ZNG Gospić Pajo Brkljačić. Projekcija filma izazvala je u gledateljstvu burne emocije jer su prisjetili vremena uoči prvih naoada na Gospić, tada vrlo složenu političku situaciju, napuštanje grada od strane srpskih obitelji, neizvjesnost, tzv. tampon zone JNA… Vidjeli su i nekolicinu svojih suboraca koji nisu dočekali konac rata i oslobađanje Hrvatske.

Izvor: novilist.hr/Foto: Marin Smolčić

Izvorni autor: Marin Smolčić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.