Sljedećih dana toplo kao rijetko kada krajem siječnja

31.01.2020. 07:41:00

Sljedećih će dana - sve do utorka - biti toplo kao rijetko kada potkraj siječnja i početkom veljače, uz često umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, te uz dosta oblaka i u većini krajeva malo kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo.

No, na sjevernom će Jadranu i u gorju mnogima "dosađivati", posebice u Rijeci i okolici, gdje će, na žalost, remetiti dio programa na otvorenome svečanog otvorenja projekta: "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture".

Srećom, u većini Hrvatske "Noć muzeja 2020" bit će većinom suha i još relativno topla pa će i diljem kopnenog područja "Hrvatskih muzeja velike obljetnice proći bez smrzavice!".

"Normalniju" detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet"

Petak: južina, neuobičajena toplina, ponegdje kiša

Dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčan, ali vjetrovit, uz povremeno umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Jutro će još biti prohladno, od 0 do 4 °C, a dnevna će temperatura zraka, uz obilje sunca i južinu, biti 14 ili 15 °C. 

I u središnjoj Hrvatskoj vjetrovito i danju razmjerno toplo, još toplije nego u četvrtak, te barem djelomice sunčano. Samo rijetko je ujutro moguća kratkotrajna magla.

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će oblačnije nego na sjeveru unutrašnjosti, a osobito u gorskim predjelima i na Kvarneru ponegdje može biti i prolazne kiše. U gorju će puhati umjeren i povremeno jak jugozapadnjak, a na moru jugo i jugozapadnjak.

U Dalmaciji će biti sunčanih razdoblja, ali i povremeno umjerene pa i povećane naoblake, osobito u unutrašnjosti, gdje bi se tijekom cijelog dana moglo zadržati oblačno, ponegdje ujutro i maglovito vrijeme. Vjerojatnost za kišu je mala, moguća je samo u sjevernoj Dalmaciji. Jutro će u unutrašnjosti još biti prohladno, oko 0 °C, dok će uz obalu biti od 7 do 11 °C. Danju većinom od 12 do 16 °C. Puhat će jugo, jače u prvom dijelu dana.

Uz umjereno jugo more će na jugu Hrvatske biti malo do umjereno valovito. Vjetar će prema kraju dana malo slabjeti. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura će biti podjednaka kao u četvrtak - ujutro od 8 do 11 °C, u unutrašnjosti i samo oko 2 °C, a poslijepodne 12 do 16 °C."

Do utorka temperatura znatno iznad prosjeka, uz južinu...

"Sljedećih dana na kopnu još malo toplije, uz povremeno umjeren jugozapadnjak. Uz promjenljivu naoblaku mjestimične kiše do nedjelje će biti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a tek u nedjeljumoguća je i na istoku zemlje. Do utorka će biti iznadprosječno toplo, a zatim je velika vjerojatnost promjene vremena.

Na Jadranu sljedećih dana promjenljivo oblačno, no kiša je vjerojatnija na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će na jugu uglavnom izostati. Puhat će većinom umjereno jugo, a temperatura će još malo porasti. Nakon vjerojatno obilnije kiše u utorak, srijeda će biti svježija.", prognozirala je za HRT dr. sc Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Izvor: sp/HRT/Direktno.hr/Foto:Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.