ŠOK ZA LOGORAŠE! Osudili ga za ratni zločin, pa pustili: ‘Svjedoci su pomrli, nema dokaza’

17.12.2021. 15:33:00

OBRAT U SUDNICI

Duško Vujnović (56) prije 24 godine u Šibeniku bio je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. No, je 1. prosinca ove godine na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen krivnje.

Vujnovića se teretilo da je 12. studenog 1993. godine u Drnišu, zajedno s Jovom Matićem i Stevom Potkonjakom, zlostavljao civila Ivana Radasa. Na šibenskom Županijskom sudu sva su trojica u prosincu 1997. godine bila u odsutnosti osuđena na po deset godina zatvora. Tu je presudu u cijelosti potvrdio Vrhovni sud sredinom veljače 2000. godine.

Svjedoci preminuli – nema dokaza

Vujnović, koji je živio u Chicagu, postao je dostupan hrvatskim organima gonjenja nakon što je uhićen po Europskom uhidbenom nalogu sredinom kolovoza prošle godine u zračnoj luci u Frankfurtu. Krajem studenoga iste godine je izručen Hrvatskoj te je, nakon što je došao u splitski zatvor, zatražio i dobio obnovu postupka, prenijela je Slobodna Dalmacija.

“Sud ga je oslobodio optužbe jer nema dokaza da je počinio djelo na način kako mu se stavljao na teret, a jedino novo u svemu je bila njegova obrana koju je detaljno i iscrpno iznio pred sudom i koju je sud prihvatio u cijelosti jer iz svih podataka i iskaza svjedoka, koje sud nije mogao ispitati jer su preminuli, nije dokazano da je počinio kazneno djelo”, kazala je u obrazloženju presude sutkinja Ivona Rupić koja je Vujnoviću ukinula istražni zatvor.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/FOTO: Pixabay

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.