SRBIN KOJI JE ’91. ‘KUHAO’ RAT SUDJELOVAO NA ‘FARMI’! ‘Hrvate pobijte kao kerove kraj tarabe’: Izbačen zbog nacionalizma

21.04.2023. 16:39:00

U baranjskom selu Jagodnjak, u organizaciji regionalne Srpske demokratske stranke, 21. travnja 1991. održan je miting nezadovoljnih Srba s kojega su u javnost odaslane dotad nezamislive prijetnje ratom. Srpski narodni poslanik Milan Paroški tada je govorom nadmašio Šešeljeve prethodne poruke mržnje poručivši tamošnjim Srbima:

“One koji kažu da ovo nije srpsko možete ubiti kao kera kod tarabe”.

Da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, pokazalo se 2010 godine kada je Paroški kao srpski političar sudjelovao u kontraverznoj emisiji ‘Farma’, no zbog nacionalističkih ispada – niti tamo nije ostao. Izbačen je nakon što je muzičara Bakija vrijeđao na nacionalnoj osnovi govoreći mu da je “musliman”, ističući pritom svoje srpstvo, a što je po ugovoru ove emisije izričito zabranjeno.

Nacionalistički ispad Paroškog na 1:25

Uvod u masakr

No, vratimo se na njegov huškački govor u Jagodnjaku. Do njega je došlo nakon što su srpski teroristi izbačeni s okupiranih Plitvičkih jezera, zbog čega je u travnju pokrenuta lavina nezadovoljstva u krajevima gdje su Srbi činili većinu. Srbijanski političar i četnički vojvoda, Vojislav Šešelj bio je pokretač eskalacije velikosrpskog nezadovoljstva. Već 1. travnja blokirane su ceste oko Vukovara, a u epicentru pobune, na barikadama s kojih se pucalo, nalazio se Šešelj sa svojim dobrovoljcima iz Srbije.

Gostujući pred TV kamerama izjavio je da bi u sastav Srbije trebala “ući srpska Slavonija, srpska Dalmacija i Dubrovnik”, dok bi zapadna granica išla linijom “Virovitica – Karlovac – Karlobag”. Isti dan Šešelj je boravio u Kninu gdje je pobunjenicima obećao da će im u pomoć poslati 10 tisuća četnika. Šešelj se potom 14. travnja opet pojavio na mitingu u Borovom selu, gdje je uz Gorana Hadžića okupljene poticao na rat.

Puštanje Šešelja i Arkana – velika greška

Neshvatljivo, kolovođu pobune u istočnoj Slavoniji, Hadžića, hrvatske su vlasti bez podizanja optužnice na slobodu pustile netom nakon što je s oružjem uhićen u terorističkom napadu na hrvatske policajce tijekom oslobađanja Plitvičkih jezera. Finale Šešeljevih poruka mržnje i poticanja na stvaranje Velike Srbije prekrajanjem granica zbilo se 21. travnja u baranjskom Jagodnjaku. Sutradan je hrvatska policija u Belom Manastiru uhitila Šešelja, ali ga je odmah pustila.

Štoviše, ubrzo je iz zagrebačkog Okružnog zatvora na slobodu pušten i Željko Ražnatović – Arkan. Popustljivost prema najekstremnijim ratnim zločincima poput Hadžića, Šešelja ili Ražnatovića, Hrvatskoj je vrlo brzo došlo na naplatu. Mržnjom ohrabreni pobunjenici izgubili su svaku mjeru racionalnosti te su 2. svibnja u krvavom obračunu u Borovom selu ubili 12 pripadnika hrvatske policije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.