SRPSKI TABLOID O ‘RATU U HRVATSKOJ’: Savo Štrbac komentirao Milanovića i Plenkovića, uvrijedio sve Hrvate! ‘To je dominantna orijentacija većine’

20.10.2022. 15:16:00

EVO NJEGA OPET

Izjava predsjednika Zorana Milanovića kako neće dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, podigla je u srijedu podosta prašine, a da se još uvijek nije slegla kazuju i napisi u srbijanskim medijima.

Naime, budući je Milanović rekao kako bi obuka ukrajinskih vojnika kod nas “donijela rat” u našu zemlju, a premijer Andrej Plenković smatra kako to uopće nije u pitanju, u Srbiji su se odmah dotaknuli “rata u Hrvatskoj”, a konfrontaciju po pitanju obuke u državnom vrhu komentirao je predsjednik Dokumentacijsko informacijskog centra ‘Veritas’ Savo Štrbac, bivši član komisije Vlade Republike Srpske Krajine (RSK) za razmjenu zarobljenika i predaju posmrtnih ostataka tijekom rata u Hrvatskoj.

Štrbac tvrdi kako su “razmimoilaženja u stavovima predsjednika i premijera Hrvatske, ali i prepucavanja po pitanjima poput onih tko potječe iz koje obitelji, do sada nasmijavala naciju i regiju”. Međutim, sada smatra kako “najnoviji sukob oko pitanja Ukrajine i uloge Hrvatske u ovom sukobu, poprima ozbiljan karakter”.

‘Plenković i Milanović podijelili uloge dobrog i lošeg policajca’

“Njihove sukobe pratila su različita mišljenja i stavovi, a nemali broj je bio spreman da zaključi da su oni samo podijelili uloge dobrog i lošeg policajca. Međutim, kada je Milanović otvoreno počeo zagovarati mišljenje da se Hrvatska ne bi trebala miješati u taj rat, a mnogi, ne samo Plenkovića, već i desničari, ga optužili da navija za Ruse – stekao se utisak da sukob nije fingiran”, kazao je Štrbac za Alo.

Dodao je kako je ovo ozbiljna tema.

“Kada prihvaća sve odluke EU, Plenković to ne radi samo kao premijer zemlje članice EU već i čovjek koji slijepo veruje Bruxellesu i koji je kao parlamentarac u Skupštini EU, bio zadužen za Ukrajinu, često tamo boravio i bio upoznat s prilikama u ovoj zemlji. Plenković slijedi politiku EU, pa ako Bruxelles kaže da članice EU moraju pomagati Ukrajince i obučavati ih, on će sve bespogovorno prihvatiti. Međutim, s obzirom da je s druge strane vrhovni zapovjednik zemlje koji odbija dati suglasnost za ovakvu odluku, pitanje je hoće li ona biti realizirana”, tvrdi Štrbac.

‘Hrvati slijepo slušaju Njemačku’

Ipak, Savo Štrbac smatra kako će na kraju ipak biti kako Plenković kaže.

“Hrvatska je članica EU i znajući odnose u ovoj zemlji vjerujem da će biti kako Plenković kaže jer je njegov utjecaj mnogo veći u EU od Milanovićevog, bez obzira na funkcije koje obavljaju.

Također, većina Hrvata je suglasna s odlukama EU, posebno ako iza njih stoji Njemačka. Privrženost Berlinu koji je prvi priznao devedesetih njihovu samostalnost od SFRJ, da ne idemo dalje u prošlost, u Drugi svjetski rat, dominantna je orijentacija većine Hrvata. Njima su Nijemci bili mentori i do danas ih slušaju slijepo”, zaključuje Štrbac.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:commons.wikimedia.org

Izvorni autor: L.B./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.