STADIONI VRIJU! Eskalacija navijačkog nasilja trese lige po Europi

25.10.2021. 19:50:00

Početak pandemije koronavirusa označio je kraj svih okupljanja na javnim mjestima, pa tako i na stadionima sportskih natjecanja diljem svijeta.

Utakmice bez gledatelja i navijača, posebno u nogometu, izgledale su isprazno, kao da im nešto nedostaje. Bez ljudi na tribinama svaki dvoboj izgledao je kao trening, a kartonski navijači i nisu baš pripomogli atmosferi. Pri postizanju pogotka, puštao se glas navijača s razglasa stadiona, no to i dalje nije bilo to.

Pri kraju prošle sezone polako su se počeli puniti stadioni, što je zavisilo od zemlje do zemlje. Negdje je bilo dopušteno 25%, negdje 30%, negdje 60% kapaciteta stadiona. Početak trenutne sezone obilježio je i povratak navijača na tribine, povratak nogometa kakvog poznajemo. Ipak, sam povratak navijača ima i svoje negativne strane, a to su neredi prije, poslije ili čak za vrijeme utakmice. Nije ih dugo bilo, stoga su zasigurno strpljivo čekali povratak kako bi se ‘ispuhali’.

Gradski derbi eskalirao

“Sezonu nereda” na stadionima otvorili su engleski navijači još za vrijeme Europskog prvenstva. Tisuće huligana probilo se bez ulaznice na tribine kako bi bodrili svoje igrače u finalu protiv Italije. “Vjernost” su pokazali i poslije utakmice, kada su na društvenim mrežama vrijeđali igrače koji su promašili jedanaesterac u raspucavanju.

Protekli vikend, također, London je bio mjesto radnje sukoba navijača. Gradski derbi odigrali su Tottenham i West Ham, a ‘Čekićari’ su slavili minimalnim rezultatom.

Gostujući navijači nisu bili zadovoljni stoga su inicirali sukob tako što su probili ograde koje su razdvajale navijačke skupine. Redari su ih pokušali spriječiti, ali neuspješno.

 Poslije El Clasica nastradao – Koeman

Nastavak lošeg rezultatskog niza za Barcelonu i to protiv najvećih rivala – Real Madrida.

‘Kraljevi’ su napustili Camp Nou sa sva tri boda, a najvatreniji navijači nikako nisu bili zadovoljni, uzevši u obzir i rezultate prijašnjih utakmica te devetu poziciju na ljestvici. Odlazak Ronalda Koemana s klupe Barcelone zahtjeva se već tjednima, a jučer su nezadovoljni navijači odlučili uzeti stvar u svoje ruke.




Naime, navijači su ga čekali ispred stadiona, a kada je nizozemski stručnjak napuštao stadion dogodio se opći kaos.

Okružili su mu vozilo te ga počeli vrijeđati i udarati po automobilu, a u autu je bila i Koemanova žena.

Nakon svega se oglasio i sam klub te osudio nasilno ponašanje.

Tu je i HNL

Hrvatska nogometna liga također ima problema s navijačima. Nekoliko klubova iz HNL-a je već dobilo drastične novčane kazne.

Poslije derbija između Osijeka i Hajduka u Gradskom vrtu, Torcida je skandirala: “Bjelica Srbine čakija ti ne gine”, a Bjelica je izjavio kako ga ovakve izjave brinu. Splićani su zbog ovog dobili kaznu u iznosu od 30 tisuća kuna te Torcida nije jednu utakmicu mogla doći na sjever.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Torcida je u centru pozornosti opet bila i na utakmici protiv Lokomotive koju je sudio Ivan Bebek.

Naime, sudac Bebek nije sudio kazneni udarac za navodni prekršaj nad Livajom, a navijači su skandirali: “Ubij, ubij Bebeka”. Bebek je poslije utakmice dušu otvorio poznaniku, a transkripti razgovora su izašli u javnost te je Bebek suspendiran na četiri mjeseca.

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Izvor: direktno.hr/Foto: Screenshot: Twitter

Izvorni autor: J.Č.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.