Stanje je alarmantno: “Zdravstveni sustav počiva na prekovremenim satima”

24.09.2022. 19:24:00

Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva za mlade liječnike Hrvatske liječničke komore, bila je gošća Dnevnika N1 televizije.

Ona kaže kako smatra da je današnji prosvjed pred Ministarstvom zdravstva već urodio plodom. “Ksaver je bio prepun, krenuli su neki razgovori. Dosadašnji su razgovori bili s nama, formalnim predstavnicima, ali ovo je prvi korak, jako, jako bitan”, kaže.

Upitana koje bi se stvari mogle riješiti relativno brzo, Rogoznica kaže kako je u Ministarstvo poslano puno zahtjeva i da se na puno njih već radi. “Važno je da ne ostane na pravilniku, treba nam konkretna mjera, da liječnici na terenu shvate da administracija želi pomoći, da podupire zdravstveni kadar”, govori. Dodaje i: “Mi smo na svim sastancima dogovarali daljnje sastanke. Nema mjere koja bi se mogla riješiti sada odmah. Reforma je nešto dugoročno, što ne treba biti ovisno o ovoj politici. Treba pametno planirati zdravstveni kadar. Puno je stvari na kojima treba raditi, ali slojevito. Ni ishitrena rješenja nisu dobra.”

“Treba povećati broj specijalizacija. Specijalizanti koji dežuraju naprave 500 prekovremenih sati godišnje. To samo govori na čemu sustav funkcionira. Na našim prekovremenim satima. Je li itko od nas spreman raditi nakon 24-satnog dežurstva. Potrebno je pametno planiranje kadra. Ne uzmeš jednog specijalizanta, nego njih pet. Mi smo ljudi od krvi i mesa, možemo završiti na operaciji, otići na porodiljni… Vi brzo ispadate iz sustava ako nemate kadra”, kaže.

Rogoznica objašnjava da je plaća liječnika početnika između 7.200 i 7.500 kn, a specijalizanta oko 9.000. Plaća mladog liječnika bez dežurstva je oko 11.500 kuna, govori.

Na pitanje ima li ministar sluha kaže kako bila na razgovoru u Ministarstvu prije 10-ak dana, a danas su tamo bili samo predstavnici organizatora prosvjeda. “Dogovoreni su daljnji sastanci. Važno je da administracija shvati da nije dovoljno samo dogovoriti da ćemo se naći opet za 10 dana. Da se od deset, riješe dva zahtjeva…”, govori ona.

Podsjetila je i da su liječnici 2016. prosvjedovali protiv “robovlasničkih ugovora” te da su otada postignuti neki mali pomaci. Prema njenim riječima specijalističko usavršavanje mora se korijenito promijeniti.

Govoreći o odlascima liječnika, Rogoznica kaže da je preko 1000 liječnika već otišlo iz Hrvatske, a skoro 50 posto mladih liječnika razmišlja o tome. “To je poražavajuće. Mi se šest godina školujemo, još pet smo na specijalizaciji i onda odemo, to bi trebalo biti alarmantno za sve, posebno za zdravstvenu administraciju”, zaključuje Rogoznica.

Izvor: n1/ Foto: Shutterstock / Ilustracija

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.