Starešina: EK nema odgovor na pandemiju COVID-a, na migracije, na islamističke projekte…

19.07.2021. 08:17:00

Europska komisija (EK), predvođena Ursulom von der Leyen, predstavila je ovih dana paket “Fit for 55”. Nije, dakako, riječ o još jednom programu fitness vježbi za srednju dob koji će vam u dva tjedna pomoći da još ovog ljeta izgledate dobno neutralno, ako zbog nepredvidivosti COVID epidemije uopće stignete do plaže, piše Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju u kolumni koju djelomice prenosimo.

Riječ je o puno ambicioznijem, neizvjesnom i potencijalno puno opasnijem sveobuhvatnom paketu zakonskih prijedloga i mjera koje bi (navodno) trebalo pretočiti u propise EU-a i u zakone država članica, a kako bi se osiguralo da EU do 2030. godine smanji emisiju stakleničkih plinova za 55 posto (u odnosu na 1990.) te da se do 2050. postigne planirani cilj, koji se na jeziku tzv. zelenih politika zove – ugljična neutralnost Europe. Time bi, kaže zelena politička priča, Europa postala uzorito mjesto na Zemlji kad je riječ o očuvanju prirode i spašavanju Zemlje od klimatskih promjena. I bila bi navodno uzor ostatku svijeta.

Da odmah objasnim ovu izvjesnu ironiju u tretmanu jednog od najznačajnijih aktualnih projekata EK – paketa “Fit for 55”. Dakako da podržavam sve razumne mjere očuvanja prirode, razumno smanjivanje njezina zagađenja, pa i razumno okretanje čistijim energijama. No imam velik problem s gotovo totalitarnim nametanjem zelenih ideologija kao navodno jedinog rješenja za spas planeta Zemlje. Osobito kada nam se, umjesto znanstvenih autoriteta, za njihovo tumačenje nude maskote poput švedske tinejdžerice Grete Thunberg, iza koje tako očigledno vire financijski interesi lobija zelenih industrija i interesi vodećih država u tim industrijama, poput Njemačke, Švedske…

(…)

Izvor: Narod

Izvorni autor: Višnja Starešina/Foto: Fah, Narod.hr; Fotomontaža: Narod.hr

Autor: