Starešina: Rakete iz Gaze ispaljene na Jeruzalem bile su pucanj u Abrahamove sporazume

19.05.2021. 08:30:00

U Izraelu je ponovo ratno stanje. Iz sata u sat stižu podaci o novim stotinama raketa koje na izraelske gradove iz područja Gaze ispaljuju pripadnici islamskih terorističkih organizacija Hamas i Palestinski islamski džihad, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Zašto je baš sad Hamas odlučio na Jeruzalem iz islamističkih organizacija iz Gaze, da im se ovog puta pridruže nasilnim prosvjedima diljem Izraela? Tražeći odgovore o istinskom pokretaču ovog ratnog sukoba, svi putevi vode prema Iranu.

Iranske su rakete kojima Hamas napada izraelske gradove. Iran je posljednjih godina pojačao svoje aktivnosti u Gazi, podupirući, podučavajući i naoružavajući Hamas i Palestinski islamski džihad. Iran je zapravo ispalio onu prvu raketu iz Gaze na Jeruzalem, koja je nužno morala dobiti izraelski odgovor. Učinjeno je to u vrijeme Ramazana da ojača solidarnost islamskog svijeta.

Rat između izraelskih i iranskih tajnih službi osobito je intenzivan posljednjih godina, a do javnosti eventualno dopru tek neki detalji i poneka velika operacija. Tako se danas zna da su zapravo Mossadovi agenti u siječnju prošle godine u Iranu locirali zapovjednika Iranske revolucionarne garde generala Qasema Soleimanija, kojeg je potom likvidirao američki dron.

General Soleimini bio je glavni operativac iranskih tajnih (terorističkih) operacija na Bliskom istoku i zato je postao prioritetni cilj Trumpove administracije u borbi protiv (iranskog državnog) terorizma. Njegova likvidacija ocijenjena je kao najveći udarac iranskom utjecaju na Bliskom istoku.

(…)

No zašto je Iran, preko palestinskih terorističkih organizacija iz Gaze, pokrenuo aktualni ratni sukob? Odgovor je jednostavan: da poništi rezultate Abrahamovih sporazuma i testira bliskoistočnu politiku nove američke administracije Joe Bidena.

Abrahamovi sporazumi bili su veliki vanjskopolitički uspjeh administracije Donalda Trumpa jer su donijeli novi pristup rješavanju bliskoistočne krize: uspostavu i razvoj ekonomske, diplomatske pa i obavještajne suradnje Izraela s muslimanskim državama Arapskog poluotoka, ali i Afrike, koje tako prestaju biti taoci ekstremnih politika palestinskih terorističkih organizacija i istodobno zajednički s Izraelom postaju brana širenju iranskog utjecaja u regiji. Ta je suradnja krenula iznimno dobro. U svoje ju je prioritete uvrstila i nova američka administracija.

One prve rakete koje su iz Gaze ispaljene na Jeruzalem bile su zapravo pucanj u Abrahamove sporazume, u tu suradnju Izraela i arapskih država iz bližeg i daljeg susjedstva.

Tajming sukoba (Ramazan) kao i izbijanje unutarnjih izraelskih arapsko-židovskih sukoba, praktički onemogućavaju arapskim državama da osude politiku palestinskih terorističkih organizacija i Irana i da se otvoreno svrstaju uz Izrael. I u tome su u dosadašnjoj fazi sukoba uspjeli. No nove će se karte dijeliti nakon blagdana, već sljedeći tjedan, nakon prve sjednice Vijeća sigurnosti o ovome sukobu zakazane za nedjelju.

Dotad je američka diplomacija blokirala bilo kakvo izjašnjavanje VS-a o sukobu, državni tajnik Anthony Blinken, a potom i predsjednik Joe Biden ističu pravo Izraela da se brani od terorističkih napada. Istodobno, u operacijama za koje imaju pokriće, jer su napadnuti, izraelske vojno-sigurnosne snage, sudeći po izvješćima, uspješno uništavaju vojne potencijale i eliminiraju zapovjednu strukturu Hamasa i Palestinskog islamskog džihada u Gazi. A Iran se sve više ukazuje u svojoj istinskoj ulozi – začetnika i glavnog pokrovitelja ovog ratnog sukoba, zaključuje Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Narod

Izvorni autor: Višnja Starešina/foto: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.